Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V Mariboru so včeraj razkrili najboljšo rešitev za ureditev območja Lenta in Dravske promenade. Prvo nagrado za projektni del od Vodnega do Sodnega stolpa v vrednosti 10 tisoč evrov je dobila Maruša Zorec z ekipo, prvi del projekta vključno z brvjo ob Starem mostu pa naj bi začeli graditi prihodnje leto. Pred tem pa bo morala mestna uprava ujeti tesne roke za prijavo za evropsko sofinanciranje iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Mariborska občina je z novim natečajem iskala drugo projektno rešitev za obnovo Lenta. Sedanji župan Saša Arsenovič namreč ni bil zadovoljen z izbiro predhodnika Andreja Fištravca, ocenjevalna komisija pa je tokrat med petimi elaborati izbrala zamisel Maruše Zorec.

Umestitev glavnega odra za Festival Lent sicer še ni dorečena, podžupan Gregor Reichenberg pa je poudaril, da je sestavni del projekta brv pri Starem mostu za katero imajo gradbeno dovoljenje. Ob tem je poudaril, da bo po obnovi prilagojen tudi prometni režim na Lentu. Večji del investicijskega finančnega bremena naj bi rešili s pomočjo mehanizma celostnih teritorialnih naložb, kot pravi župan Saša Arsenovič pa bodo projekt kljub tesnim časovnih rokom uspeli izpeljati. O končnih številkah pa sicer še ne želi govoriti.

Športno-rekreacijski obroč med Mariborskim otokom in Malečniškim mostom

Precej težji, s finančnega, naravovarstvenega in tehničnega vidika pa bo drugi del projekta. Dravska promenada ali športno-rekreacijski obroč med Mariborskim otokom in Malečniškim mostom, idejne zasnove arhitektov so na ogled v Razstavnem salonu Urban, naj bi obudila tudi desni breg Drave, o vrednostih in časovnici za gradnjo dodatnih brvi, peš in kolesarskih poti in morda tudi novega Akvarija pa je še prezgodaj govoriti.