Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Z akcijo želijo doseči, da bodo udeleženci v cestnem prometu pripeti v vseh vozilih in na vseh vožnjah, saj – kot opozarjajo – en klik varnostnega pasu lahko reši življenje.

Statistični podatki kažejo, da je bolj verjetno, da so z varnostnim pasom pripeti starejši vozniki in sopotniki na sprednjih sedežih.

Po podatkih za lani je pripetost najvišja pri voznikih osebnih avtomobilov in sicer 96 odstotna, medtem ko je najnižja pri voznikih avtobusov – le 40 odstotna. Številke so tudi na območju Policijske uprave Maribor podobne, uporaba varnostnega pasu pa po besedah policijskega inšpektorja Gabrijela Sternada lahko prepreči predvsem najhujše posledice prometnih nesreč: "Nekoliko manjša je bila uporaba pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, tam je znašala na območju Policijske uprave Maribor 75 %, pri hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah pa je bila celo nekoliko višja, kot je to bilo pretekla leta in sicer 95 odstotna."

Še posebej pa je pomembna uporaba varnostnega pasu in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozu otrok. A starši na to kljub vsem opozorilom še vedno kdaj pozabijo. Policisti Policijske uprave Maribor so lani ugotovili 161 takšnih kršitev.
V času preventivne akcije bodo zato tudi v vrtcih in šolah spremljali pripetost otrok, otroci pa bodo na to opozarjali svoje starše in druge odrasle.