Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Slovenska vojska je skupaj s pripadniki nekaterih tujih vojaških enot danes v Mariboru izpeljala vojaško medicinsko vajo. Izvedli so reševanje večje nesreče zaradi eksplozije plina, pri čemer je bilo lažje in težje poškodovanih 60 ljudi. Poleg te vaje pa bo ta konec tedna vojaško zaznamoval tudi dan odprtih vrat slovenskih vojašnic in slovesnost ob počastitvi pekrskih dogodkov.

V vaji so sodelovali pripadniki slovenske, severno makedonske in ameriške vojske. Sodelovali pa so tudi gasilci in zdravstveni delavci. Njihov cilj pa je bil prikazati uporabo mobilne vojaške bolnišnice ROLE 2 LM, ki je po zmogljivosti primerljiva z manjšo civilno bolnico.

Vojaška bolnišnica pa ni namenjena zgolj delovanju v vojnih razmerah, ampak tudi za pomoč pri večjih civilnih nesrečah.

V soboto dan odprtih vrat vojašnic

Slovenska vojska pa bo izredno aktivna tudi v soboto. Pestro bo namreč v vojašnicah, kjer od desetih naprej pripravljajo dneve odprtih vrat. Major Borut Vitek iz centra vojaških šol vojašnice Generala Maistra ob tem pravi, da bo možno videti vojaško opremo, prikazane bodo nekatere vojaške veščine, velik del programa pa bo namenjen tudi otrokom.

Ob 18.00 bo potekala slovesnost v počastitev pekrskih dogodkov

Sicer pa bo jutri pri Izobraževalnem centru Pekre ob 18.00 potekala še slovesnost v počastitev pekrskih dogodkov. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Marjan Šarec. Kulturni program pa bo izvedel Big Band Slovenske vojske.