Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Napovedi o podražitvi hrane se uresničujejo, razlogi pa tičijo v višjih cenah energentov, goriv, embalaže, gnojil in krme. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije poudarjajo, da se hrana ne draži zaradi kmetov, saj so odstopanja pri odkupnih cenah minimalna in ne pokrivajo niti vse višjih stroškov vhodnih surovin.

Vsakodnevni nakupi v trgovinah s prehranskimi izdelki predstavljajo vedno večji izdatek v družinskem proračunu, ugotavljajo naključno izbrani kupci v Mariboru. »Draži se kruh, meso, mlečni izdelki, sadje in zelenjava, skratka vse kar je osnovno za življenje za družino«, so nam med drugim zaupali kupci pred eno izmed mariborskih trgovin. Da je hrana vse dražja, opaža tudi predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, a ne zaradi odkupnih cen: «V večini imamo najnižje cene v Evropi ali pa smo na samem repu držav po odkupnih cenah«. Izrečeno potrjuje tudi svetovalec pri Kmetijskem zavodu Maribor Gregor Kramberger: «Dejansko se odkupne cene za kmeta niso spremenile oziroma če so se je to maksimalno do 10 odstotkov«.

Stroški za vhodne surovine pa so vse višji. Še posebej kritično je pri prašičerejcih, izpostavlja Janez Golob iz Zlatoličja: «Tako slabih časov v reji prašičev še ni bilo. Danes govorimo o nakupu prašičev na kilogram mesa po ceni 1,38 evra, maksimalno 1,54 za najvišjo kvaliteto«. Porazdelitev bremen zaradi cenovnih odstopanj na trgu surovin ni razporejena pravično, še pravijo kmetje in rejci, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah pa trdi, da pri cenah v trgovinah ni večjih odstopanj, kar kaže letno povprečje: »Nekateri proizvodi so se podražili, nekaj pa se jih je tudi pocenilo. Podražili so se izdelki v kategoriji žit, olja in maščobe, predvsem pa zelenjava, največ krompir za 19 odstotkov. Ne glede na to pa je celotna skupina prehrane po statističnih podatkih za 0,4 odstotka, v bistvu ta košarica izdelkov, nižja«.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi v živilskih podjetjih tarnajo, da je dvig cen nujen. Zaradi višjih minimalnih plač, težav pri dobavi vse dražje embalaže, ob energentih in gorivu pa jih stroškovno zajeda tudi transport. »Slovenski del trgovine se zelo počasi odziva na predloge za podražitve in to spravlja marsikaterega predelovalca v stisko«, izpostavlja direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc.
Zato lahko v začetku prihodnjega leta z veliko verjetnostjo pričakujemo nove podražitve, ali bodo med vse deležnike v prehranski verigi porazdeljene enakomerno pa bo pokazal čas.

O podražitvah hrane smo govorili tudi v Radijski tribuni!

Radijska tribuna