Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tudi mariborske osnovne šole se pripravljajo na sredin začetek obveznega samotestiranja učencev, večina pa je že pripravila izjave o soglasju, ki ga morajo starši oddati jutri oziroma najkasneje v sredo. V primeru, da starši samotestiranja ne bodo dovolili, se pripravljajo tudi za pouk na daljavo. Pedagoški delavci opozarjajo, da za učence, ki se bodo iz različnih razlogov šolali doma, podajanje snovi ne bo enako kot za tiste v šolah.

Ravnateljica OŠ Rada Robiča Limbuš Mojca Kirbiš poudarja, da so tiskane izjave že razdelili, odziv staršev pričakujejo jutri ali najkasneje v sredo: «Vsi starši, ki se ne bodo strinjali s postopkom samotestiranja oziroma ne bodo podpisali soglasij, ostajajo otroci od srede naprej doma in se šolajo na daljavo«. Kdaj bo samotestiranje potekalo, odločajo vodstva šol, test pa bodo vsi učenci –tudi najmlajši – morali opraviti sami. »Točno tako. Opravijo jih sami, tudi teste prinesejo samo v šolo, postopek pa bodo nadzirali strokovni sodelavci šole«, še dodaja Kirbiševa.

Koliko staršev s samotestiranjem ne bo soglašalo, je težko predvideti. »Glede na število odzivov in ševilo učencev, bi rekla, da tako kot pri vsaki drugi stvari, ki jo v šoli počnemo, približno 5 do 10 odstotkov. Na naši šoli govorim. In to je zelo grobo in na pamet. Lahko pa jih bo tudi več«, na nehvaležno vprašanje odgovarja ravnateljica OŠ Ludvika Pliberška Lidija Todorović. Tudi za to so že preizkusili potek šolanja na daljavo: «Kadar bomo gradivo razlagali, bom to razlago ponudili tudi učencem doma. Če bo možno. Kadar pa to ne bo možno, pri nekaterih predmetih, kjer so določene posebnosti, pa bomo snov naložili v spletne učilnice ali pa v teamse«.