Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Osrednja mariborska knjižnica bo zaradi selitve na začasno lokacijo v trgovski center City zaprta od 18. oktobra do 20. decembra. Na dan zaprtja se izteče tudi rok za prijavo na javno naročilo za gradnjo nove knjižnice.

Več kot desetletje star projekt gradnje nove osrednje knjižnice na Rotovškem trgu se, kot kaže, zdaj le začenja. Selitev na začasno lokacijo v prvo nadstropje trgovskega centra City se bo začela prihodnji teden. Direktorica knjižnice Dragica Turjak: "Gre za selitev okrog 160.000 enot gradiva in za preselitev opreme. Police je treba razstaviti, prepeljati in potem na novi lokaciji ponovno sestaviti. " Zato knjižnica približno dva meseca ne bo odprta.

Vse bralce vabijo, naj si gradivo izposodijo na zalogo. Dragica Turjak: "V tem času ne bomo zaračunavali zamudnin, opomini bodo ustavljeni. Vse to bo znova začelo veljati nekaj časa po otvoritvi knjižnice na novi lokaciji, predvidoma šele konec leta." Ta je predvidena za 20. december. Knjižničarji pa že opažajo, da vse več ljudi prihaja z obširnejšimi seznami gradiva, ki ga želijo prebrati v prihodnjih dveh mesecih.

Sicer pa Pionirska knjižnica kljub prenovi osrednje ostaja na Rotovškem trgu. Gradnja nove je ocenjena na več kot 25 milijonov evrov. Gre namreč za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Razpis za iskanje izvajalca se bo končal 18. oktobra, po tem naj bi se začela pogajanja. Po projektni dokumentaciji je predvideno, da bo gradnja trajala dve leti in pol.