Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Nekaj več kot 17 tisoč prijavljenih na letošnjo maturo bo to opravljalo po predvidenem koledarju. Ob tem bo dijakom, ki mature zaradi okužbe s koronavirusom ne bodo mogli opravljati v spomladanskem roku, ob predložitvi dokazila omogočeno, da jo bodo pisali jeseni, izjeme pa so predvidene tudi za dijake v karanteni.

Zgolj 2.625 dijakinj in dijakov jutri čaka cepljenje. V mariborskem Zdravstvenem domu so prejeli 257 prijav maturantov in 5 prijav spremljevalcev. Do 4. maja, ko se z esejem iz slovenščine začne splošna matura, še ne bodo imuni, to naj bi se zgodilo do 29. maja, ko se s pisnim izpitom iz angleščine začenja poklicna in osrednji del splošne mature. Dijakinja 4. letnika Taja Štros iz mariborske II. gimnazije poudarja, da je matura sama po sebi izjemno stresna, če k temu dodamo še vprašanja »kaki ukrepi bodo veljali, kako bo izpeljana, se mi zdi, da je to še nek dodaten pritisk na nas, da se bolj obremenjujemo s tem kot pa z učenjem in s tem kako bomo sploh maturo odpisali«.

Med maturo bodo veljali strogi ukrepi, tisti v karanteni pa bodo imeli možnost to prekiniti. Dijak bo moral največ 24 ur pred vsako obveznostjo opraviti PCR-test, matura pa bo v ločeni učilnici. Spomladi okužene dijake pa čaka jesenski rok. »Kandidat, če bo zvedel, da je covid pozitiven mora v 24 urah vložit vlogo prek šolske komisije na Državno komisijo in priložit dokazila. Dobil bo poseben sklep in sem mu bo jesensko opravljanje priznalo kot, da so bili rezultati opravljeni v spomladanskem roku«, pa izpostavlja direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc in zatrjuje, da bodo fakultete počakale na vpis teh kandidatov.

Ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik pa pojasnjuje, da so navodila za izvedbo mature, ki so vse bolj rigorozna, prejeli včeraj. Dodaja, da so se zaradi omejevanja tveganih stikov že odločili, da bo 3. maja, dan pred esejem iz slovenščine, pouk maturantov potekal na daljavo, pogovarjajo pa se tudi o tem, da bi teden po koncu pouka, od 21. maja, tudi priprave na maturo potekale na daljavo.