Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaradi jutrišnje stavke v vzgoji in izobraževanju bodo zaprti vsi mariborski javni vrtci in osnovne in srednje šole. Kljub nasprotujočim si navodilom ministrstva za izobraževanje in sindikata SVIZ pa bo za najmlajše organizirano nujno varstvo. Stavka bo potekala tudi na mariborski Univerzi.

V mariborskih vrtcih so se zaposleni večinsko odločili za stavko, starši, ki si ne morejo zagotoviti varstva, pa bodo malčke lahko pripeljali. A takšnih je malo pravi ravnateljica vrtca Pobrežje in predsednica Skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec in dodaja: »Ne bomo izvajali načrtovanih dejavnosti, ampak bomo poskrbeli za varnost in prehrano otrok«.
Vodja kolegija mariborskih ravnateljev Mojca Kirbiš nam je pojasnila, da so se znašli v težkem položaju, saj so po okrožnici pristojnega ministrstva dolžni zagotoviti nujno varstvo, v Svizu pa so zapisali, da je to nezakonito. »Kakorkoli bomo ravnatelji zagotovili nujno varstvo za učence od 1. do 4. razreda, ki bodo to potrebovali. V skrajnem primeru bomo na šolah, kjer bodo stavkali vsi zaposleni, bomo verjetno ravnatelji tisti, ki bomo izvajali nujno varstvo«, še pravi Kirbiševa in kot ravnateljica OŠ Rada Robiča poudarja, da do torkovega jutra še niso prejeli nobene prošnje za nujno varstvo.

Predsednik SVIZ Podravje mag. Boris Radosavljevič poudarja, da bodo zaposlenim predstavili stavkovne zahteve, ali bodo jutri pet pred dvanajsto obrnili hrbet nespoštljivemu odnosu oblasti do zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, pa prepuščajo stavkovnim odborom. Stavki se pridružuje tudi visokošolski sindikat, predsednica sindikata Univerze v Maribor dr. Marija Javornik pa ob tem izpostavlja: »Odpadle bodo vse oblike pedagoškega in raziskovalnega procesa, z izjemo vnaprej dogovorjenih izpitov in zagovorov zaključnih del, delo bo prekinjeno tudi v strokovnih službah fakultete in v knjižnicah«. Sicer pa jutri ob 11-ih na Medicinski fakulteti organizirajo skupno srečanje za vse zaposlene na univerzi.

Prisluhnite Radijski tribuni o sindikalnih zahtevah in poteku stavke!!

Radijska tribuna