Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Od nedelje naprej se bodo po vsej Sloveniji začeli dnevi cepljenja, v Mariboru in 11-ih primestnih občinah pa ga bodo v sodelovanju z Rdečim križem, Civilno zaščito in koncesionarji izvajali na 28 lokacijah. Vse podrobnosti so objavljene na spletni strani Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca. Ob tem je direktor omenjenega zavoda Jernej Završnik napovedal, da bodo v Mariboru jutri cepili prvih 34 otrok od 5-ega do 12-ega leta starosti.

Direktor ZD Maribor Jernej Završnik poudarja, da so v mariborskem zdravstvenem domu prejeli 100 odmerkov cepiva za najmlajše: »V Mariboru s cepljenjem otrok med 5. in 12. letom starosti pričnemo jutri. Mi smo do tega trenutka prejeli 34 prijav za cepljenje. Jasno je treba povedati, da cepljenje priporočamo vsem otrokom, ki imajo morebiti kakšne kronične bolezni«.

Glede zdravila molnupiravir, ki naj bi bolniki prejeli ob prvih simptomih covida-19, pa je pojasnil, da ga osebni zdravniki iz njihovega zavoda še niso predpisali. »Celi tokokrog je potrebno doreči, predvsem pa mora naša Javna agencija za zdravila napisat za protokol. Tega pa še nismo prejeli«.

So pa dorečene podrobnosti glede tedna cepljenja, ki se bo potekal med 19-im in 23-im decembrom tudi v mariborski in 11-ih primestnih občinah, je še pojasnil Završnik: »Gre za 28 lokacij, 28 različnih terminov, zato vse zainteresirani vljudno prosim, da si termine pogledajo na spletni strani ZD Maribor«. Sicer pa je po zadnjih podatkih – tako kot drugod po Sloveniji – tudi v Mariboru največ zanimanja za tretji odmerek. »S prvim odmerkom smo pretekli teden cepili 182 ljudi, z drugim odmerkom 782 in s tretjim odmerkom 1220. Interes ni zamrl, na pa taki – to je treba resnici na ljubo povedat – kot bi si želeli«, dodaja Završnik, ki ga skrbi, da bodo cepilni centri, kljub aktivaciji zaposlenih samevali, zato vse, še posebej pa rizične skupine, poziva k cepljenju.

Prisluhnite tudi oddaji o pojavu omikrona in cepljenju otrok!

Radijska tribuna