Foto: Radio Maribor/Urad predsednika republike
Foto: Radio Maribor/Urad predsednika republike

V kamnolomu v Cezlaku nad Oplotnico že 130 let lomijo pohorski naravni kamen, predvsem tonalit, ki so mu nekdaj rekli granit – le kdo ne pozna granitnih kock, ki tlakovane krasijo marsikateri slovenski mestni trg. Ob pomembni in visoki obletnici delovanja je vodstvo in zaposlene danes obiskal predsednik republike Borut Pahor.

Namen obiska predsednika republike je bil srečanje z vodstvom podjetja in zaposlenimi, ki so skupaj uspešno prilagodili delovni proces, da v času epidemije covida-19 lahko poteka nemoteno. "To podjetje je uspelo ves čas spoštovati ukrepe in je lahko normalno poslovalo. Vsi zaposleni so ohranili delovna mesta, še več, v tem času je podjetje celo zaposlovalo. Okužbi se niso mogli izogniti, a so poskrbeli, da so bili okuženi v karanteni in so veljali vsi strogi varnostni ukrepi. To sporočilo je pomembno za mesece, ki prihajajo,« je med drugim poudaril predsednik republike Borut Pahor.

Direktorica podjetja Mineral z 205 zaposlenimi Stanka Mišković je povedala, da je družba čas epidemije prebrodila brez odpuščanj in redno poravnavala vse obveznosti. Letno prodajo okoli 4.000 kubičnih metrov kamna, zalog tonalita pa je po grobih ocenah na oplotniškem delu Pohorja še vsaj za 120 let. "Trenutno smo usmerjeni predvsem na slovenski trg, a se usmerjamo tudi na tuje trge. Naši kupci so investitorji, podjetja in na koncu maloprodaja oziroma fizične osebe."

Trenutno je podjetje Mineral v intenzivnih dogovorih za lastniško povezovanje s Cestnim podjetjem Ptuj, saj bi s tem, kot zagotavlja Miškovićeva, »Dodali vrednost svojim izdelkom, z razširitvijo dejavnosti tudi na visoke in nizke gradnje, pa bi bili na tržišču izredno močni, bili bi močna konkurenca, s tem pa bi si odprli tudi dodatne možnosti delovanja, predvsem bi se lahko prijavljali na razpise v Sloveniji in tujini

Končne odločitve o tem pričakujejo v kratkem.