Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Točno pred tednom je večina mariborskih svetnikov pred drugo obravnavo z dnevnega reda umaknila predloga proračunov za leti 2023 in 2024. Razlog: mestna uprava naj v proračun vključi izračune o manjkajočih državnih sredstvih za izpolnjevanje obveznih nalog. Gre za drugi primer opozicijskega preglasovanja, prvič smo to videli na marčevski seji, ko so bile kamen spotike predlagane podražitve, sicer že vključene v predloge proračunov.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Druga štiriletka županovanja Saše Arsenoviča se je začela brez koalicije, še huje, dve največji stranki ( poleg liste Arsenovič za Maribor ) Gibanje Svoboda in SDS, ki imata skupaj 23 glasov od skupno 45, sta stopili na opozicijsko stran in zavrli ne le odločanje, ampak samo razpravo. Po umiku predlogov proračunov so predstavniki svetniških skupin z vodstvom mariborske občine sicer dosegli dogovor, da se gradivo umesti na 5. redno sejo, ki bo 20. aprila. Župan Arsenovič je na koordinaciji svetniških skupin predstavil problematiko podfinanciranosti občine, ta v letu 2023 znaša 27,7 milijona evrov, leta 2024 pa že skoraj 31 milijonov. Ker zneska podfinanciranosti zaradi pravil o sestavi proračuna ni mogoče vključiti v predlog proračuna, so se navzoči strinjali, da bo ob proračunu mestni svet sprejel še ugotovitveni sklep, s katerim Vlado ponovno opozorijo na problem podfinanciranosti in jo tudi pozovejo k spremembi Zakona o financiranju občin.

Foto: Nebojša Tejić/STA /BoBo
Foto: Nebojša Tejić/STA /BoBo

Kaj se dogaja v mariborski politiki, kaj to pomeni za mesto ob Dravi, za proračunske porabnike in občanke in občane smo skušali dognati s pomočjo dveh novinarskih kolegov, ki že več let podrobno spremljata lokalno problematiko. V oddaji Radijska tribuna smo gostili urednika Mariborske kronike pri časniku Večer Aljošo Peršaka in novinarja Televizije Maribor Janeza Krušiča. Beseda je med drugim tekla o iskanju kompromisov, usodi proračunov in predlogov podražitev in tudi o možnostih oblikovanja koalicije z Gibanjem Svoboda oziroma SDS. Prisluhnite!!!!

Drugi mandat mariborskega župana bo veliko težji