Foto: BoBo
Foto: BoBo

Komunala Slovenska Bistrica napoveduje zvišanje cen oskrbe z vodo in ravnanja z odpadki. O podražitvi bodo odločali v Slovenski Bistrici že na današnji seji, v drugih občinah, za katere opravlja javne storitve Komunala Slovenska Bistrica, pa bodo nove cene potrjevali v prihodnjih dneh. Po zagotovilih podjetja pa bodo tudi nove cene še vedno zelo konkurenčne.

Podjetje Komunala Slovenska Bistrica je v tem letu zabeležila občuten upad prodaje vode, ob tem pa se zvišujejo cene materialov in strošek plač, imajo vedno več kadrovskih težav in vse višje stroške obdelave odpadkov. Direktor Komunale Maksimiljan Tramšek: "Na posameznih poteh smo morali dodati vozila, drugi razlog pa je predvsem ta, da na področju prodaje odpadkov beležimo znatni izpad prodaje sekundarnih surovin." To je, kot pojasnjuje, predvsem zaradi energetske krize, saj se je predelava odpadkov podražila, medtem ko se je cena surovin, ki jih prodajajo, občutno znižala, in tako so primorani spremeniti cene. Ceno zbiranja mešanih odpadkov tako dvigujejo za 8 odstotkov, cena bioloških odpadkov pa se draži za 18 centov na osebo. Dražja bo tudi voda, Maksimiljan Tramšek: "Predlagamo dvig cene storitve za 9 centov, kar pomeni, da prihajamo v področje 0,95 evra za kubični meter porabljene vode."

Tramšek ob tem dodaja, da so vzdržno poslovanje v preteklih letih zagotavljali z dodatnimi deli, zdaj pa so zaradi vseh dejavnikov, ki vplivajo na poslovanje, prisiljeni v podražitev.