Absurdna drama Pošta v režiji Juša Zidarja bo na ogled v soboto, 8.maja.Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc
Absurdna drama Pošta v režiji Juša Zidarja bo na ogled v soboto, 8.maja.Foto: Radio Maribor/Damjan Švarc

V času, ko so slovenska gledališča še vedno zaprta, poskuša Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor ohraniti stik z ljubitelji tovrstne umetnosti z zgoščeno spletno ponudbo predstav. Spletni festival pa je namenjen tudi tujcem, saj so predstave opremljene z angleškimi prevodi.

Spletni festival Drame se bo začel nocoj ob 20. uri s predstavo Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića. Domačim in tujim gledalcem, nagovarjajo tudi gledališke strokovnjake, bo ponudil do prihodnje nedelje osem uprizoritev zadnjih sezon. V izboru predstav so še druge uspešnice Grmače v režiji Nine Rajič Kranjac, Brezmadežna Livije Pandur, Mostovi in bogovi Aleksandra Popovskega ter Krila golobice Matjaža Bergerja.

Na ogled bosta tudi predstavi dveh mladih režiserjev, in sicer Pošta Juša Zidarja in Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, Nejca Gazvode. Nastali sta v času, ko je gledališče zaprto in si ju gledalci niso mogli ogledati v živo. S to festivalsko ponudbo skušajo v mariborski drami okrepiti stik z občinstvom in ga navdušiti, da znova vstopi v gledališče in si v živo ogleda predstave, ko bo to mogoče.

"Predstave pripravljamo že celo leto, pa jih nismo mogli predstaviti občinstvu, zato zdaj zgoščena spletna predstavitev uspešnic, da ljudi opozorimo, da smo tukaj, da delamo in čakamo na vas," pove dramaturginja Maja Borin.

Predstave so za abonente drame na ogled brezplačno, za vse druge pa so vstopnice na voljo na spletni strani gledališča. Vsaka predstava se bo začela ob 20.uri in bo dostopna 24 ur. Spletno revijo osmih predstav mariborske Drame bo prihodnjo nedeljo zaokrožila mednarodna uspešnica Medeja v režiji Oliverja Frljića.