Foto:
Foto:

Letos so bile Parade ponosa prvič tudi v Novem Sadu in v Skopju, sarajevska šele bo, Maribor pa je svojo pripravil in izpeljal brez zapletov in ob visoki udeležbi. Približno 1.000 ljudi se je udeležilo pohoda zoper homofobijo, nasilje in izključevanje katere koli družbene skupine, ne glede na spol, spolno usmeritev, vero, raso ali katero drugo osebno značilnost ali pomanjkljivost.

Dogodek je pripravil Mladinski kulturni center in Društvo Maribor skozi rožnata očala ob podpori romunske organizacije Go Free, v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom. Na čelu organizacije dogodka je bila Marja Guček. »Mislim, da smo jasno predali sporočilo, tudi s tem, da se je parade udeležil župan (Saša Arsenovič op.a.) in to je, da se Maribor razvijo v odprto in vključujoče mesto za vse.«

Parade so se udeležili tudi gostje iz tujine. “V Zagrebu parado pripravljamo že 18 let, mariborski dogodek smo podprli, ker je Slovenija naša država soseda in ker tu živijo naši prijatelji.” Ki pa se ne počutijo vedno varne in razumljene, pove še en udeleženec parade. “Skoraj prepričan sem, da je tu veliko ljudi, ki so se počutili nevidne, ki so mislili, da so sami. Zdaj pa je tu veliko ljudi, ki so tu iz takšnega ali drugačnega razloga. Mogoče so del LGBT skupnosti, mogoče jo zgolj podpirajo, ampak pomembno je, da vsi skupaj zakorakamo družbo, v kateri bomo srečni in varni.

Prva Parada ponosa v Mariboru se je zgodila ob najvšjih varnostnih ukrepih, spremljalo jo je več deset policistov in varnostnikov, incidentov ni bilo, Marja Guček pa je po dogodku povedala: Parado smo pripravili, ker smo vedeli, da je Maribor zrel. Ko začneš iz tega izhodišča ti je lažje, ker verjameš, da se bo vse dobro končalo. Zdaj smo prebili led, vemo, kako parado organizirati. Naslednje leto lahko podaljšamo traso in program ter povabimo več mednarodnih gostov. Cilji za naslednjo parado so veliki.”