Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Olimpijski festival evropske mladine - OFEM, ki bo konec julija potekal v Mariboru, ima zaprto proračunsko konstrukcijo. Vlada je kot zadnja s sofinanciranjem organizacije in izvedbe v višini poltretjega milijona evrov in 325 tisočaki za nakup športne opreme zapolnila manjkajočo vrzel. Na dopoldanski slavnostni predaji vladnega sklepa o sofinanciranju v Ljudskem vrtu, kjer je zbrane nagovoril tudi premier Robert Golob, pa sta gospodarski minister Matjaž Han in župan Saša Arsenovič podpisala tudi sofinancersko pogodbo za gradnjo ogrevalne atletske steze in obnovo tribune na Poljanah.

Dodatna vladna podpora organizaciji in izvedba Ofema nikoli ni bila pod vprašajem, je ob današnjem slavnostnem dogodku zatrdil predsednik vlade Robert Golob.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

»Maribor se je že v preteklosti izkazal kot odličen organizator dogodkov na najvišjem nivoju in nič ne dvomim, da bo tokrat tako. In ko smo dobili to prošnjo Maribora za dodatna sredstva v podporo izvedbi tega festivala in ko smo videli kako daleč so priprave, nismo oklevali niti za trenutek«, je dejal slovenski premier, ob tem pa podprl mnenje gostiteljev, da je »Maribor v duhu in dejanjih najbolj športno mesto v Sloveniji«.

Proračun Ofema je približno 11 milijonov evrov. Poleg 2,8 milijonskega deleža se bo financiral še iz mariborskega proračuna, dodatka Olimpijskega komiteja Slovenije, razpisov Erasmus +, sponzorstev in prijavnin udeležencev v višini 4 milijone evrov. »V Vladi RS se absolutno zavedamo, kaj pomenijo velike športne prireditve za promocijo Slovenije, za gospodarstvo in turizem. OFEM ni samo športni dogodek. To je dogodek, ko bo mladi prišli v Slovenijo, spoznali lepote naše države, se družili in širili to pozitivno energijo«, je dodal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Na dogodku, ki bo potekal med 23. in 29. julijem, pričakujejo okoli 3600 športnikov med 14. in 18. letom starosti iz 48 držav. Veliko bo tudi spremljevalcev, staršem, navijačev in prostovoljcev.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

»Morda smo bili malo zavedeni, da bodo stroški nižji in da nam ne bo treba obremenjevati državnega proračuna, zato se iskreno zahvaljujem za razumevanje na strani ministrstva in predsednika vlade, da smo zdaj skupaj našli rešitev in da bo lahko Slovenija in v njenem imenu Maribor organiziral ta največji športni dogodek, ki je bil kadarkoli v samostojni Sloveniji,« je v nagovoru dejal mariborski župan Saša Arsenovič, ob tem pa še dodal: »Gre skoraj za 10 milijonov evrov državnih sredstev, če seštejemo zneske za obnovo dvorane Tabor, gradnjo ogrevalne atletske steze in obnove tribune in zdaj še za organizacijo. To je velik doprinos države«. Arsenovič je ob tem še zatrdil, da bo pravočasno nared tudi zadnje izmed 13 prizorišč, stadion Poljane, z novo ogrevalno atletsko stezo in obnovljeno tribuno.