Foto: Radio Maribor/Estera Korošec
Foto: Radio Maribor/Estera Korošec

Knjižnice so v času epidemije edine kulturne ustanove, ki so odprte in svojim bralcem omogočajo izposojo knjižnega gradiva. V teh dneh so odprte tudi vse enote Mariborske knjižnice, ki bralcem knjige izposojajo le na daljavo, medtem ko so vse enote knjižnice Slovenska Bistrica za zdaj zaprte.

V Mariborski knjižnici gradivo izposojajo le po pošti in brezstično, na voljo je tudi izposoja s pomočjo biblosa. Zaradi premajhnih prostorov in zaščite zaposlenih osebni obiski bralcev niso dovoljeni, zaprte so tudi čitalnice, delovni čas je ponekod skrajšan. Vračanja knjižnega gradiva v tem tednu še ne omogočajo, ustavili so roke izposoje in zamudnine. "Zelo pomembno se nam zdi v teh časih ostati v stiku z našimi bralci, zato se trudimo, da knjige izposojamo vsaj na daljavo. Opažamo, da se bralci z uvajanjem brezstične izposoje v knjižnice znova vračajo," pove Dragica Turjak, direktorica Mariborske knjižnice.

Univerzitetna knjižnica Maribor je za brezstično predajo naročenega gradiva odprta ves dan, čitalnice so zaprte, bralci lahko knjige vrnejo v trezor pred knjižnico.

Načrtovana obnova oken pa je v teh dneh zaprla osrednjo knjižnico Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici. Zaradi bolniškega dopusta in varovanja otrok v času epidemije je veliko zaposlenih odsotnih, zato so zaradi pomanjkanja kadra morali poleg slovenskobistriških zapreti tudi vrata vseh krajevnih knjižnic v občinah Poljčane, Makole in Oplotnica.

"Verjamem, da bomo prihodnji teden bralcem znova omogočili dostop do knjig, naše uporabnike pa prosimo za strpnost in razumevanje," pravi Patricija Breznikar, direktorica knjižnice Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica. Dodaja še, da prihodnji teden načrtujejo odprtje vsaj nekaterih krajevnih knjižnic.