Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborski svetniki bodo jutri, 6. aprila, v drugem branju odločali o predlogih proračunov za leti 2023 in 2024 in župan Saša Arsenovič bo, kot kaže, kljub številnim pripombam, tudi zaradi 27-milijonskega zadolževanja, dobil zadostno podporo.

Mariborski proračun za prihodnje leto je višji za 3,4 milijona evrov in znaša 145 milijonov in pol, večji kamen spotike pa ostaja letošnji proračun. Od prvega predloga je sicer nižji, za 1,7 milijona evrov, a je še vedno rekorden, skoraj 191-milijonski. Župan Saša Arsenovič utemeljuje, da je razvojno naravnan in da so do drugega branja zvišali sredstva za kulturo, socialo, šport in ceste, nehali pa bodo izdajati mestni časopis, celotne odhodke pa bo mogoče pokriti le z zadolževanjem. »Ne moremo istočasno izvajat vseh projektov, vseh obveznih in neobveznih nalog in na drugi strani se ne zadolževati«. Vodstvo občine je ponovno poudarilo, da se stroški izvajanja rednih nalog zaradi podražitev povečujejo hitreje kot prihodki; priliva je sicer res več, za 4,6 milijona, zaradi višje povprečnine, a so se stroški ob tem povečali za več kot 12 milijonov.

Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Arsenovič ob tem dodaja, da bo upoštevali večino od 33 dopolnil, ali tudi amandma Gibanja Svoboda, da lahko občina najame le za 20 in ne za 27 milijonov kreditov, pa še ni jasno. Ne glede to pa Karin Jurše z Gibanja Svoboda zatrjuje, da se bo njihovih 11 svetnikov vzdržalo: »Mi se zavedamo, da je veliko društev in institucij odvisno od tega proračuna. Zato ne bomo nasprotovali sprejetju proračuna, ampak podpreti pa ga seveda ne moremo. Zdrava ekonomska pamet namreč kaže, da ni izvedljiv«. Po obstrukciji glasovanja na prvem branju pa bo tokrat proti 12-članska združena Kanglerjeva lista in SDS, pravi vodja Milan Mikl: »Periferija - mestne četrti in krajevne skupnosti - naj bi dobile bistven manj sredstev. Jaz verjamem, da se nekatere investicije morajo zaključit, nikjer pa ne piše da vse. In zato ni smotrno vzeti dragih kreditov z bistveno višjo obrestno mero«.

Tudi če lahko županstvo tokrat računa na večino, pa bo slavje očitno kratkega veka, kajti Gibanje svoboda in Kanglerjeva lista in SDS, ki imajo skupaj 23 od 45 glasov, že zdaj napovedujejo, da umaknjenih mestnih podražitev ne bodo podprli. Ker pa gre s tem za 5 milijonov evrov, kar je že sestavni del teh proračunov, bo občinsko vodstvo priseljeno pripraviti rebalanse.

Prisluhnite Radijski tribuni pred proračunsko sejo mariborskih svetnikov!!

Mariborski svetniki o predlogu proračuna