Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mariborski svetniki bodo na četrtkovi seji med drugim odločali o predlogu Mariborskega vodovoda za zvišanje cen vodarine za več kot 23 odstotkov. Mesečni znesek na položnici za povprečno mariborsko gospodinjstvo bo višji za malce več kot poldrugi evro, temeljni razlog pa je izjemna podražitev električne energije.

Direktor Mariborskega vodovoda Miran Jug je pojasnil, da je maja potekla dveletna pogodba za dobavo električne energije, v skladu z novo pa je cena poskočila za pet in polkrat, z 49 na 272 evrov za megavatno uro: »To je strošek, ki za cel Mariborski vodovod pomeni dodatnih stroškov na letni ravni, za cel sistem 16 občin, v višini 2,2 milijona evrov«. V strukturi stroškov je elektrika poskočila z manj kot 9 na skoraj 30 odstotkov, z notranjimi rezervami pa takšne podražitve ni mogoče pokriti. »Omrežnina ostaja na istem nivoju, kar se pa tiče vodarine pa v Mariboru predlagamo dvig za 23 odstotkov, kar pomeni na celo položnico približno 17,9 odstotka«, še dodaja Miran Jug. Povprečno 2,4 člansko gospodinjstvo v Mariboru, ki porabi 8 kubičnih metrov vode, bo od julija mesečno plačevalo dober evro in pol več.

V 15 okoliških občinah pa predvidevajo predlogi, ki jih morajo potrditi občinski sveti, še višjo podražitev, izpostavlja direktor Mariborskega vodovoda: »Glede na to, da imamo v mestu precej manj kilometrov vodovoda na prebivalca, bo ta podražitev v Mariboru najmanjša«.
Kar potrjuje župan občine Duplek Mitja Horvat: »Elaborat cene vode za našo občino predvideva dvig vodarine za 36 odstotkov. Iz trenutnih 1,07 evra po kubiku na 1,46 evra«. Svetniki občine Duplek so se z elaboratom za zdaj le seznanili, odločitev o eni najdražjih vodarin v sistemu Mariborskega vodovoda pa bodo sprejeli po temeljiti preučitvi pristojnih odborov in svetniških skupin.