Tekmovanje v slam poeziji 2018 Foto: Radio Maribor/Nina Medved
Tekmovanje v slam poeziji 2018 Foto: Radio Maribor/Nina Medved

Mladinski kulturni center Maribor gosti 7. Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji, ki poteka v virtualnem okolju. Tekmovanje v interpretiranju avtorske poezije se bo ob 17. uri začelo s polfinalnimi izbori, drugi del polfinala bo ob 20. uri. Zmagovalca prvenstva, ki bo prejel umetniško skulpturo mariborskega kiparja Jožeta Šubica, bodo razglasili jutri zvečer. Na tekmovanju nastopa 19 pesnikov in pesnic iz evropskih držav, Slovenijo zastopa pesnica in režiserka Eva Kokalj.

Na Evropskem prvenstvu v intrepretiranju avtorske poezije se pred spletnim občinstvom predstavljajo evropske pesnice in pesniki, ki so zmagali na slam tekmovanjih v svoji državi. V posnetih nastopih interpretirajo poezijo vsak v svojem jeziku, dogajanje pa bosta v živo v slovenskem in angleškem jeziku moderirala Juš Milčinski in Mojca Frim.

» Čar mednarodnega dogodka v predstaviti različnih kultur, jezikov in pesniških izrazov. Tako lahko vidimo 19 različnih pristopov k ustvarjanju poezije, od liričnih in narativnih izrazov, intimnih pripovedi do družbeno angažiranih tekstov«, pojasnjuje producentka Nina Medved.

Slovenijo zastopa pesnica, performerka in režiserka Eva Kokalj, ki pravi: » Slam poezija je pogumna misel, pogumna beseda, ki se izgovarja pred širokim občinstvom. In v sedanjih časih, ki jih zaznamujejo cenzura javnih medijev, javnih osebnosti in mnenja, lahko slam poezija in njeno pogumno ubesedovanje ponuja prostor, da lahko ohranjamo ideje, ki jih izgovarjamo«.

Nastope evropskih pesnic in pesnikov bo v živo ocenjevala 4 članska mednarodna komisija, v kateri je tudi slovenski pesnik in literarni kritik Denis Škofič, peti član komisije pa bo občinstvo in njegove točke prav tako sooblikujejo izbor v polfinalnem in jutrišnjem zaključnem delu prvenstva. Zmagovalec prvenstva bo prejel umetniško skulpturo mariborskega kiparja Jožeta Šubica.