Avtor monografije o Arnoldu Tovorniku Marko Košir Foto: Radio Maribor/Hram kulture Selnica ob Dravi
Avtor monografije o Arnoldu Tovorniku Marko Košir Foto: Radio Maribor/Hram kulture Selnica ob Dravi

Program 7. Dnevov Arnolda Tovornika bodo poleg predstav priljubljenih komedijantov spremljali še drugi dogodki kot je odprtje stalne zbirke o Arnolda Tovornika v salonu Lojzeta Šušmelja, otroška matineja in izobraževalne vsebine, je na predstavitvi programa dejal Mihael Krajnčević, direktor Hrama kulture Selnica ob Drav.

» Veseli smo, da lahko obiskovalcem znova ponudimo privlačne prireditve v času, ko se kultura znova vrača na velika vrata in so ljudje željni kulture in druženja«, je še dodal Kranjčević.

Organizatorji so predstavili so tudi monografijo Arnold Tovornik, igralec za velike in male vloge s podnaslovom Mala kronika Drame SNG Maribor 1947–1976. Knjigo, ki podrobno predstavi umetniško pot domačina, priljubljenega dramskega in filmskega igralca Arnolda Tovornika je izdal Umetniški kabinet Primoža Premzla. Avtor Marko Košir je na 500 straneh zbral že objavljena dela različnih avtorjev, ki so pisali o izjemnem mariborskem umetniku, dodal pričevanja igralčevih kolegov, arhivsko gradivo SNG Maribor, številne fotografije ter časopisne objave.

» Arnold Tovornik je bil igralec za vse vloge, v vseh je bil odličen, posebno pa so mu odgovarjale vloge navideznih surovežev in izgubljenih ljudi, bil je izjemen komedijant, ki je upodobil 129 dramskih likov«, pojasnjuje avtor Marko Košir.

Arnold Tovornik, dolgoletni prvak drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor, preminil je leta 1976, je za svoje igralske dosežke prejel številne nagrade, leta 1972 tudi Borštnikov prstan. Z likom Štefa, ki ga je ustvaril v oddaji Mariborski feljton na Radiu Maribor, je nastopal po celi Sloveniji.