Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Kljub pomanjkanju snega so na Arehu prvič pognali novo štirisedežnico Ruška, ki naj bi pripomogla k manjši gneči in razvoju celoletnega turizma na Pohorju. Smučanje na tej priljubljeni progi naj bi bilo sicer mogoče šele, ko bo zapadlo dovolj snega za ustrezno pripravo proge.

Na Areškem delu mariborskega smučišča po novem obratuje nova štirisedežnica Ruška, ki nadomešča dve 47 let stari vlečnici Orel in Ruška. Direktor Marproma Ranko Šmigoc: "Nadomestila ju je ta nova štirisedežnica Ruška, ki ima kapaciteto 1450 potnikov na uro."
S tem naj bi zmanjšali tudi gnečo ob vznožju te strmine, ki je v preteklosti, tudi po besedah legende mariborskega smučanja Toneta Vogrinca, nemalokrat povzročala sive lase: "Lani sem eno uro čakal, da sem prišel gor! Zdaj s to novo napravo pa bo to nekaj povsem drugega in to smučišče s Piskrom in Ruško dejansko postaja pravo moderno smučišče."

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Kot dodaja mariborski župan Saša Arsenovič, pa bo nova sedežnica, ki je sicer v Rušah oz. na območju stikanja več občin, pripomogla k viziji Pohorja, ki živi vse leto: "Vsak izmed nas je posebej sanjal in se trudil, da bi prišlo do te otvoritve. S skupnim delom nam je to uspelo. Gre pa za pridobitev, ki gre v smeri trajnostnega 365 dni turizma."

Vrednost naložbe v novo sedežnico je dobre štiri milijone evrov, gre pa za najdražji del projekta modernizacije žičniških naprav Maribor – Areh, skupaj vreden 7,5 milijona evrov, in s šestimi milijoni sofinanciran s strani države in evropske unije. Celoten projekt zajema omenjeno sedežnico, srednjo postajo pohorske vzpenjače, nove kolesarske proge, gibalne parke in stezo za gorske gokarte.