Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko se je v času protikoronskih omejitev pri prehodu državnih in občinskih meja število vlomov občutno zmanjšalo, so na Policijski upravi Maribor minuli mesec obravnavali skoraj 13 odstotkov več tovrstnih kaznivih dejanj kot ob tem času lani. Za vlome v hiše, vozila, kleti, garažne bokse in stanovanja so odgovorni domači stari znanci policije in tuje kriminalne združbe; slovenski kriminalisti pa na letni ravni raziščejo 20 odstotkov primerov.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič
Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič poudarja, da povečano število vlomov beležijo na območju naslednjih policijskih postaj Maribor 1, Maribor 2, Slovenska Bistrica, Lenart, Ptuj in Rače. Med 20-im junijem in 20-im julijem so zaznali 12,6 odstotka več tovrstnih kaznivih dejanj kot lani v tem času. »Mariborski policisti smo med 20-im junijem in 20-im julijem obravnavali 98 vlomov, v enakem lanskem obdobju pa 87«, še dodaja Meglič. Vlomilci iščejo predvsem denar, nakit, kovinske blagajne, dokumente in javne listine ter plačilne kartice.

Delujte samozaščitno

Dopusti so idealen čas za vlomilce, zato Meglič lastnikom pred odhodom na počitnice svetuje vgradnjo alarmnih naprav, pomoč sosedov in prijateljev in izogibanje objavam na družbenih omrežjih, kje dopustujemo. »In ne nazadnje, naj ne puščajo orodja ali drugih priročnih sredstev v okolici hiše, naj z vidnih mest umaknejo vrednejše predmete in si zapišejo serijske številke, kjer je to možno. Ob tem naj jih tudi poslikajo«.

Tarča vlomilcev tudi avtomobili

Tarče nepridipravov pa niso le hiše in stanovanja. Previdni morajo biti tudi lastniki avtomobilov. Dokaz je nedavni primer, ko je vlomilec v Mariboru razbil steklo vozila in ukradel denarnico, lastnik pa ga je pri dejanju ujel. Policisti so ga pridržali, storil pa naj bi kar 7 podobnih dejanj. Zato na vidnih mestih v avtomobilu ne puščajte vrednih predmetov, dokumentov, nahrbtnikov in torb.