Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Ob začetku kurilne sezone je zavrelo v Mariboru, kjer so se cene v novem letu, zaradi vnaprejšnjega zakupa, sicer normalizirale. Drugače je na Ptuju, kjer višje zneske na položnicah še pričakujejo. Podražitev naj bi bila kar 100-odstotna. O tej težavi naj bi na izredni občinski seji mestni svetniki, pod točko razno, razpravljali tudi na jutrišnji/današnji seji. A vrednotnic in subvencij naj ne bi bilo, ciljajo namreč predvsem na obročno odplačevanje.

Na Ptuju so imeli pogodbo o dobavi plina, ki jim je zagotavljala nižje cene, sklenjeno do 31. decembra. Zdaj pa so morali z javnim naročilom pridobiti novo ponudbo, ki pa zaradi borznih cen plina prinaša nekajkrat višje cene. Direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik: "Neto cena plina se nam je dvignila za pet krat. Podobno se nam je zgodilo tudi pri električni energiji, ta je, kar 2 in pol krat višja. Ceno je dvignilo tudi podjetje Top Energija, od katerega odkupujemo del toplote. Vse skupaj pa se vsekakor pozna na končni ceni ogrevanja."

Lastniki 2500 stanovanj, priključenih na daljinsko ogrevanje, tako čakajo občutno višje cene. Ob tem pa večina bivalnih prostorov še vedno ni opremljena z daljinskimi merilniki, zato uporabniki toploto plačujejo pavšalno. Zneski so zdaj veliko višji, a jih je možno prilagoditi. Pojasnjuje Hodnik: "Omogočamo ljudem odplačevanje na daljše časovno obdobje, zato smo jih pozvali, naj si glede na njihove ocene, kako želijo odplačevati stroške ogrevanja, prilagodijo akontacijo."

Ob tem napovedujejo, da letos proti osebam, ki ogrevanja ne bodo zmogli plačati, ne bodo začeli postopka izterjave. Ptujska županja Nuška Gajšek pa za tiste, ki se bodo znašli v hudi stiski, predlaga tudi uporabo že ustaljenih socialnih prejemkov: "Pri nas torej zaprosijo za izredne denarne pomoči." Kot dodaja, pa je za pomoč možno zaprositi tudi: "Rdeči križ in Karitas, ki smo mu v zadnjih letih namenili bistveno več sredstev za pomoč ljudem."

Sicer pa o komercialnem ali občinskem popustu na Ptuju ne razmišljajo. Prav tako ne želijo govoriti o energetskih vrednotnicah, saj pričakujejo, da bo to, tako kot tudi napoveduje, uredila država.