Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko je v petek predsednik stranke Gibanje Svoboda in premier Robert Golob predstavil stališče izvršnega odbora stranke, da delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu s predvolilnimi obljubami, še manj pa z vrednotami njihove stranke, je mariborski lokalni odbor danes potrdil pričakovano. Gibanje Svoboda za zdaj ne bo del koalicije mariborskega župana Saša Arsenoviča, prav tako ne bodo podprli predlaganih podražitev, ki jih bo v četrtek obravnaval mestni svet.

Glavni razlogi, zakaj Gibanje Svoboda ne želi v koalicijo so: prenapihnjen predlog letošnjega proračuna z izjemno visokim zadolževanjem, ob tem pa še pomanjkanje vrednot kot so: dialog, sodelovanje in tudi poštenost: »Tak način delovanja ni v skladu z našimi vrednotami. In menimo, da na tej točki ne moremo vstopati v koalicijo, smo pa absolutno pripravljeni podpreti vse projekte, ki so koristni za Maribor«, je pojasnila mariborska svetnica Gibanja Svoboda Karin Jurše, vodja svetniške skupine Vojko Flis pa je dodal: »Če bo prišlo do strpnega in konstruktivnega dialoga, kjer se bomo lahko pogovarjali o, poudarja, vsebinskih vprašanjih, potem so vse poti odprte«.

Arsenoviču očitajo tudi širjenje neresničnih kadrovskih zahtev, svetnik Milan Lukić, hkrati predsednik nadzornega sveta Snage pa je zatrdil, da je mariborski župan z ožjo ekipo od njega zahteval, da odstavi direktorja Snaga Franca Dovra, ker tega ni želel, pa mu je predlagal, da mesto prvega nadzornika prepusti komu drugemu: »Gre za stalno ponavljajoče vzorce župana pri zamenjavi direktorjev, tukaj pa je naletel na osebo, ki razmišlja s svojo glavo. Zakaj zamenjat uspešnega direktorja, ki hkrati uživa izjemno podporo delavcev? Preprosto, ne najdem razloga«.

Kamen spotike pa so tudi predlagane podražitve. »Gibanje Svoboda takšnih podražitev za občane ne bo podprlo«, pa je dodala poslanka Državnega zbora Lena Grgurevič. Mariborski župan se na pričakovano zavrnitev sodelovanja še ni odzval, že konec minulega tedna pa je dejal, da njegove vrednote temeljijo na delu, razvoju, izvajanju projektov, ki zagotavljajo delovna mesta, ne pa na tem, da je nekdo samo a priori proti.