Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Obnova Lenta in projekt Atletske ogrevalne dvorane s pokrito tribuno še zmeraj nista končana. Novi rok za ureditev levega brega Drave je 31. december, projekt pa naj bi se podražil za več kot 460 tisoč evrov. Atletska ogrevalna dvorana bi morala po podaljšanju roka biti končana do 30. septembra; tudi za to večmilijonsko naložbo mariborske občine ob pomoči države pa po odpravi kakovostnih pomanjkljivosti in ureditvi okolja predvidevajo, da bo jo bodo lahko začeli uporabljati do konca leta.

V skladu s prvotnimi pogodbami z izvajalci del bi morali obnovljeni Lent predati namenu že maja, pridobitev na Atletskem stadionu Poljane pa do 10. julija – še pred Olimpijskim festivalom evropske mladine. Sledili so številni aneksi in prestavitve rokov. Zdaj naj bi projekta izpeljali do konca leta 2023.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Največ časovnih zamikov je doživela ureditev Lenta, ki se bo za nameček še podražila. »Pogodbeni rok za izvedbo del na Lentu je podaljšan do 31.12.2023, aneks je bil podpisan 30.11.2023. Podpisan je bil dodatek, s katerim se je zaradi vključitve nepredvidenih del pogodbena vrednost povišala za skorja 464 tisoč evrov. Pogodba je podpisana na podlagi dejansko izvedenih količin, na enoto mere. Pogodbena vrednost sedaj znaša 8.032.257,15 EUR z DDV. Natančna vrednost projekta bo znana po dokončanju – ugotovitveni aneks, v katerem bodo zajeta večja in manjša dela. Pogodba o sofinanciranju projekta je bila z Ministrstvom za naravne vire in prostor podpisana 23.8.2023. Višina sofinanciranja je 2.382.064,70 EUR. V sredini meseca decembra bomo prejeli zadnje nakazilo finančnih sredstev s strani Ministrstva«, je pojasnila občinska predstavnica za stike z javnostjo Sara Jagodič. Že tako okrnjena izvedba Lenta – zaradi finančnih težav so med drugim izvzeli terasaste tribune in zunanjo ureditev na območju Benetk, Vodnega stolpa in Stare trte – bo torej dražja za skoraj pol milijona evrov, vzroki za nenehno podaljševanje projekta pa so po pisnem odgovoru pristojnih:
»• Izvedba več projektov na istem območju (projekt visokotemperaturne toplotne črpalke ter nov servisni vhod v Pristan, vročevod, ki ga izvaja Energetika Maribor ter projekt izvedbe zavarovanja brežin Drave, ki ga izvajajo Dravske elektrarne Maribor). Za izvedbo vročevoda in temperaturne toplotne črpalke je bilo potrebno soglasje Direkcije za vode, na katerega smo čakali dalj časa, kar je posledično vplivalo na izvedbo,
• slab kataster komunalne infrastrukture, veliko prilagajanja na samem mestu ter spreminjanja projektne dokumentacije,
• nepredvidena dela,
• izvajalec je z izvedbo del pričel kasneje kot je bilo sprva predvideno, dinamika izvedbe del je v določenih segmentih potekala počasneje,
• slabe vremenske razmere«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Glavna razloga zamud pri uresničitvi projekta Atletske ogrevalne dvorane, ki bi morala biti po prvi prestavitvi roka končana do 30. septembra – občina in nadzor se z novim podaljšanjem roka nista strinjala –, sta neusklajena izvedba med glavnim izvajalcem in podizvajalci ter premalo delavcev na objektu. »Do zamika je prišlo (po izjavi glavnega izvajalca del) tudi zaradi pomanjkanja delovne sile, ki je bila napotena na prizadeta območja zaradi poplav«, so še zapisali na mariborski občini in dodali: »Sedaj se odpravljajo kvalitetne pomanjkljivosti in urejanje okolja; predvideno dokončanje je v mesecu decembru 2023 s prejetjem Končnega uporabnega dovoljenja in predaje objekta uporabniku«. Podaljšanje izvedbe del je po občinskih pojasnilih skladno z interventnim zakonom, končna izvedbena vrednost skladno s pogodbo in aneksom pa ostaja skoraj 5,9 milijona evrov.