Foto: Radio Maribor/Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Radio Maribor/Lutkovno gledališče Maribor

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo ob 19. uri uprizorili drugo premiero nove sezone in sicer avtorski projekt Pandora, ki ga je v sodelovanju z ekipo zasnoval lutkar Uroš Kaurin. Predstava, namenjena mladostnikom, starim 15 let in več, je nastala v sodelovanju s Pripovedovalskim festivalom Ljubljana in Cankarjevim domom.

Avtorski projekt Pandora je zasnoval mariborski lutkar, ki je po motivih Ovidovih mitoloških zgodb Metamorfoze izbral tri in jih v sodelovanju z ekipo na lutkovni oder v postavil v sodobni interpretaciji. »Mitološke zgodbe so del evropske, tudi slovenske kulture. Antične mite najdemo v pregovorih, metaforah, načinu razmišljanja, antična zapuščina je še vedno prisotna, zato znova oživljamo Ovidove zgodbe«, pravi Uroš Kaurin, ki je za uprizoritev izbral zgodbe o Medeji, Jazonu, in Narcisu.

Zgodbe v prevodu Kajetana Gantarja so s sporočili o položaju ženske, okoljskih spremembah in narcizmu aktualne tudi v sodobni družbi. S pomočjo s pomočjo velike razpadajoče lutke jih pripoveduje lutkar Uroš Kaurin.

» Pandora je sodobna predstava, ki ni zgolj pripovedovalska ali klasično žanrsko lutkovna predstava, ampak ponuja poetično besedilo, glasbo, lutke, zvočne elemente«, dodaja dramaturška svetovalka Špela Frlic.

Predstava je skupinski projekt, ki so ga sooblikovali še Aleksander Andželovič, Mojca Bernjak, Lucijan Jošt in Darka Erdelji. Prva predstava Pandore za mlado občinstvo bo na mariborskem lutkovnem odru jutri zvečer.