Foto: Radio Maribor/Ramaida Osim
Foto: Radio Maribor/Ramaida Osim

Mariborsko Društvo Nagib, ki razvija sodobno uprizoritveno umetnost, pripravlja v sodelovanju s slovenskimi perforemerji niz nastopov v izložbi Centra za kreativnost na Partizanski cesti v Mariboru. Poimenovali so jih Izložba performativnih gest, performerke in performerji pa do sobote v živo nastopajo izlobži vsak dan med 12. in 15. uro, da jih lahko spremljajo naključni mimoidoči.

V Društvu Nagib Maribor želijo v času, ko je kulturno življenje že več mesecev ustavljeno, plesalcem in plesalkam vendarle ponuditi priložnost, da se predstavijo v živo. Tako so v sodelovanju s sedmimi mariborskimi ustvarjalci pripravili niz avtorskih nastopov, ki so jih umestili izložbeno okno v središču mesta. » Skušali smo najti uprizoritveni format, ki bi zadostil performativno umetnost in peroformerje, da lahko nastopajo v živo in to ponudijo občinstvu. Ideja, da nastopimo v izložbi, ki je sicer namenjena potrošništvu in prodaji, se je izkazala za zelo uporabno«, pojasnjuje producentka Petra Hazabent.

Plesalke in plesalci v izložbi predstavlja svoje doživljanje trenutnih razmer in dogajanja v družbi. Nastopi trajajo dobre tri ure; gibalne vaje in priprava scene so namreč del nastopa. V prvi performativni gesti, kot so poimenovali nastope, sta se predstavili Barbara Kukovec in Katja Kosi, ki sta v performativni instalaciji z naslovom Dovolj – Nikoli dovolj postavljali vprašanja kot so: Vzeti stari v svoje roke ali se prepustiti kolesju inercije ? Kdaj se zavemo, da smo se znašli v slepi ulici ? Da se vrtimo v krogu in se poganjamo v prazno ?

V izložbi v središču Maribora mariborski performerji nagovarjajo občinstvo vse do sobote. Danes, drugi dan svojo performativno gesto uprizarja Vlasta Veselko. V prihodnjih popoldnevih bodo nastopili še Tomaž Tomljanović, Tina Valentan, Katja Legin in Mala Kline.