Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Po dobrih treh letih so danes predali namenu podaljšek Ceste proletarskih brigad v Mariboru. Po kar nekaj zapletih pri gradnji, v prvi vrsti zaradi razlastitev, bo pomembna infrastrukturna pridobitev razbremenila Erjavčevo in Limbuško cesto; končna vrednost predvidoma 11 milijonov in pol evrov vredne naložbe pa bo znana po pogajanjih z izvajalci del.

Skoraj dva kilometra dolg podaljšek Ceste proletarskih brigad v Mariboru so začeli graditi maja 2020; zaradi številnih zapletov so dela razdelili v tri faze. Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh je ob tem izpostavil: «V promet spuščamo t.i.Limbuško obvoznico. Sodobno mestno vpadnico iz smeri Ruš, na katero bo preusmerjen promet iz Erjavčeve in pa Limbuške ceste. Gre za nekaj več kot 10 tisoč vozil letnega povprečnega prometa na dan«. Odprtje pomembne prometnice so pospremili tudi bližnji prebivalci, ki so večinoma pozdravili pridobitev, manj zadovoljni pa so bili stanovalci Borovi vasi oziroma vsaj tisti, ki živijo v bližini krožišča ob dveh trgovskih centrih.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Ob cesti še nov plinovod, vročevod, vodovod, kanalizacija in delno tudi razsvetljava

Ob dvopasovnici so sicer uredili kolesarsko pot, 7 novih avtobusnih postajališč in kot je povedal mariborski župan Sašo Arsenovič: »Ob cesti smo uredili še plinovod, vročevod, vodovod, kanalizacijo, delno tudi razsvetljavo. Pravzaprav celotno infrastrukturo v najhitreje rastočem delu mesta, na Studencih«. Občina naj bi za investicijo prispevala 4,6 milijona evrov, večinski del – skoraj 8 milijonov – pa Direkcija za infrastrukturo. » V igri je še vedno zahtevek izvajalca o podražitvah, tako da ta zadeva še ni rešena«, je zatrdil direktor Direkcije RS za infrastrukturo Bojan Tičar. Ob tem pa je še pojasnil, da naj bi do konca leta stekla tudi gradnja prvega, dober kilometer dolgega odseka zahodne obvoznice od krožišča na Lackovi do Kardeljeve ceste. Skoraj 20-milijonska pogodba z izvajalcem del je podpisana, uvedba v delo pa je odvisna od pridobitve gradbenega dovoljenja in napovedanih arheoloških raziskav.