Vsi gospodarski kazalniki kažejo na izredno dejavnost trga, vendar narašča tudi negotovost zaradi vnovičnega pospešenega širjenja koronavirusa. Zaradi tega je od ponedeljka v veljavi novi pogoj obveznega in deloma plačljivega testiranja. Napovedi pa so še bolj črne, saj se znova govori tudi o zapiranju. Tega pa si predvsem podjetniki ne želijo, saj opozarjajo, da rezerv ni več.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ob prejšnjih omejevanjih poslovanja so utrpela veliko škodo predvsem mala podjetja, mnogi so za preživetje porabili prihranke in se odrekli načrtovanim naložbam. Številni pa ob tem tudi niso bili upravičeni do državne pomoči, zato je ob vzponu novih okužb med podjetniki vse več skrbi. Direktorica območne obrtne zbornice Leonida Polajnar: "Želimo si, da se lanska jesen ne bi ponovila, torej, da se ne ponovijo zapiranja! Upam, da bomo nekako s trezno glavo stopili v jesen in delali v smeri, da se se zaprtja ne zgodijo."

Že zdaj je posla nekoliko manj, predvsem zaradi pogoja PCT in plačljivosti testov za stranke v nekaterih dejavnostih. Polajnarjeva pa še pravi, da bodo mnoga podjetja zaradi ukrepov jesen težko preživela. Vnovičnega zapiranja namreč številni podjetniki ne bi več zmogli financirati, zato v zbornici ne izključujejo, da bi lahko prišlo tudi do vala zapiranja. Leonida Polajnar: "Prihrankov ni več, ti so skopneli v prvem, drugim in trejtjem valu. Mi se danes dnevno ukvarjamo z obrtniki, ki so v krizi."

Na obrtni zbornici zato pričakujejo, da bo država podjetjem kljub epidemiji omogočila čim bolj normalno poslovanje in se z novimi ukrepi spomnila tudi podjetnikov, ki so bili doslej iz različnih razlogov prezrti ali pa so neutemeljeno izpadli iz programov pomoči.