Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Poročali smo že, da je vodstvo medijske hiše Večer zaradi sanacije negativnih poslovnih rezultatov ob koncu leta napovedalo, da bodo odpustili sedem zaposlenih, od tega pet novinarjev. Odgovorni na Večeru dokončne odločitve še niso sprejeli, ker v teh dneh potekajo številni sestanki pa niso dosegljivi za javnost. Krčenje kadra je sicer aktualno tudi v drugih tiskanih medijih, kjer pa so v ospredju mehkejše metode.

Tiskane medije v Sloveniji je prizadela že koronska kriza, vsesplošna draginja pa je ob odpovedi naročnin krepko podražila tiskanje in distribucijo časopisov. Tega se zavedajo tudi stanovske organizacije, a poudarjajo, da se stroški dela niso povišali, lastniki – tudi v primeru Večera – pa rešujejo poslovanje pretežno z odpuščanjem.
»Niso dali možnosti ne Svetu delavcu in sindikatu, da bi vendarle skupaj poiskali rešitve, pogledali dejanske podatke o poslovanju. Mislim, da jih na nek način pred zaposlenimi tudi skrivajo«, je izpostavila predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik in dodala, da na Večeru še zmeraj nimajo podjetniške kolektivne pogodbe. Sicer pa v vseh tiskanih medijih prihaja tudi do upokojevanj brez nadomeščanja, nestrateški lastniki pa vse bolj posegajo tudi po predčasnem upokojevanju: »To je zdaj resen projekt na Delu, kjer naj bi po naših informacijah pogovarjali s kar 16 zaposlenimi o predčasnem odhodu v pokoj. Pravzaprav je žalostno, da kakovostni novinarji na tak način zaključijo svojo kariero, da na Zavodu za zaposlovanje čakajo na izpolnjevanje pogojev za upokojitev«.
Krčenje kadrov je zaskrbljujoče, dodaja tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije, hkrati urednica na Večeru, Petra Lesjak Tušek: »Mislim, da skoraj ni medija, kjer so to ne bi dogajalo, zlasti tiskanega. Predvsem pa tudi regionalni mediji, kar pa me skrbi z vidika nekih protiuteži v občinskih glasilih, ki so seveda propagandni aparati lokalnih oblasti«.
Sicer pa tako Sindikat kot Društvo novinarjev pri vsem slabšem stanju tiskanih medijev ne bosta stala križem rok. Na podlagi že znanih vzorcev iz tujine bodo predlagali državno pomoč, med drugim pri distribuciji tiskanih medijev s pomočjo Pošte Slovenije.

Predsednici DNS in SNS, Petra Lesjak Tušek in Alenka Potočnik, o težavah tiskanih medijev v Radijski tribuni. Prisluhnite!

Težave tiskanih medijev