Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Dve hladni jutri z nizkimi temperaturami in današnji sneg so pustili posledice v vinogradih in sadovnjakih. Na severovzhodu države je zaradi pozebe že vidna škoda, predvsem v zatišnih nižjih legah je ponekod precejšnja.

Razmere na terenu so zelo različne, izpostavlja strokovnjak za vinogradništvo pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Marko Breznik: »Prve informacije s terena in prvi ogledi nam povejo, da so škode od manjših odstotkov pa vse do 100 odstotkov. Imamo torej vinograde, ki so na posameznih nižjih legah popolnoma pomrznili«. Katja Leber Vračko iz Kungote, ki ima 5 hektarjev vinogradov, je povedala, da se ponavlja leto 2016: »Po treh nočeh nizkih temperatur okrog dve stopinji pod ničlo škodo po pozebi ocenjujemo na najmanj 70 odstotkov. Mislimo pa, da bo tudi današnji težki sneg prizadel tudi ostale poganjke, ki so na višjih legah in jih pozeba ni prizadela«. Poklicali smo tudi vinogradnika Janeza Valdhuberja: »Najbolj se poznajo poškodbe zaradi nedeljskih in včerajšnjih nizkih temperatur, vidne pa so predvsem na spodnjih delih parcel. O oceni škode je težko govoriti, ker je vse odvisno od lege. Zgornje lege bodo verjetno dobro odnesle«

 Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Škoda je velika tudi na območju, ki ga pokriva Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj. Direktor Andrej Rebernišek pri tem izpostavlja naslednje občine: »Vitomarci, Juršinci, proti Ormožu, v haloškem delu Žetale in slovenskobistriški del proti Oplotnici. Omeniti je treba tudi lenarški del. Pozebo smo zasledili okoli Selc in Zavrha«. Škodo v vinogradih so sicer zaznali v nižjih predelih vseh občin, kritični so predvsem mladi nasadi, posledice pa so vidne tudi na sadnem drevju in poljščinah: » Tukaj žal govorimo o vseh sadnih vrstah. Tako o češnjah, marelicah in seveda jablanah. Sicer pri slednji, najpogostejši sadni vrsti pri nas, pričakujemo najmanjšo škodo. Seveda pa se veliko vprašanje pojavlja tudi pri poljščinah. Ječmeni so v fazi klasenja, oljna repica cveti. In tudi tukaj pridelki ne bodo optimalni.« Ob tem Rebernišek in pridelovalci dodajajo, da bo razsežnost pozebe in večdnevnega hladnega vremena znana čez nekaj dni. Ob tem pa upajo, da se ponoči temperatura ne bo spustila pod ledišče.