Foto: Radio Maribor/SNG MB
Foto: Radio Maribor/SNG MB

Zaradi slabšanja epidemiološke slike po države so zaprte tudi vse kulturne ustanove, med njimi knjižnice, muzeji in galerije, ki so doslej edini lahko sprejemali obiskovalce v omejenem številu. Kulturno dogajanje se znova v celoti seli na splet, nekatere načrtovane dogodke pa so morali prestaviti.

V času tretjega popolnega zaprtja zaposleni v večini kulturnih ustanov odhajajo na dopust, ponekod delo opravljajo od doma. Na kolektivnem dopustu do 12. aprila ostajajo v mariborskem gledališču. Doslej so za svoje obiskovalce sicer že pripravili več spletnih premier, zaradi ustavitve javnega življenja pa so morali odpovedati za 9. april načrtovano plesno premiero Carmina Burana, koreografa Edvarda Cluga, z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija. "V projektu sodelujejo operni zbor in orkester ter baletni ansambel, skupaj s tehničnim osebjem je to okoli 160 ljudi, v sedanjih razmerah pa je to prepovedano, smo premiero z živim prenosom na Televiziji Slovenija morali predstaviti," pojasnjuje direktor gledališča Danilo Rošker. Novi termin televizijske premiere bo odvisen od epidemiološke slike.

Ta pa kroji tudi razstavni program v galerijah in muzejih, kjer so doslej lahko v živo sprejemali obiskovalce, večino svoje kulturne ponudbe pa so znova preselili na splet. "Ugotavljamo pa, da so tudi obiskovalci, ne le mi, ustvarjalci, naveličani digitalne kulture," pove predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana in dodaja, da so zaskrbljeni, kako bodo junija izpeljali skupni projekt slovenskih muzejev in galerij glede Poletno muzejsko noč.

Do preklica bodo zaprte tudi splošne in strokovne knjižnice, v tem času je mogoče do gradiva dostopati le po elektronski poti. Že več mesecev pa so zaprti tudi Lutkovno gledališče Maribor, KUD Moment, Narodni dom Maribor in koncertne dvorane.