Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Prenova Doma 1 z okolico v študentskem naselju na Tyrševi ulici v Mariboru, ki bi se morala zaključiti do konca junija, se zamika za dva meseca, 5-milijonski projekt pa se bo po besedah vodstva Študentskih domov Maribor zagotovo podražil. Prenova depandanse s telovadnico se zamika v leto 2024, še letos pa naj bi se začela rekonstrukcija študentskega doma številka 15, kjer trenutno bivajo podiplomski študentje.

Direktorica Študentskih domov Maribor Maja Krajnc Ružič je pojasnila, da se bo popolna obnova najstarejšega študentskega doma številka 1 zamaknila, končana bo do konca avgusta. Razlog je v spremembah projektne dokumentacije, kljub temu pa ne »ogroža naših selitev, niti Olimpijskega festivala evropske mladine v tem delu. Kajti prošnja je bila po 2500 posteljah, zagotovili pa smo jih 2540«, poudarja Maja Krajnc Ružič. Malo več kot 5-milijonsko naložbo večinsko financira pristojno ministrstvo, približno 500 tisočakov so pridobili iz evropskega kohezijskega sklada, že zdaj pa je jasno, da bo dražja: »Že ta trenutek vemo, da bo prišlo do povišanja investicije in sicer predvidoma od 8 do 10 odstotkov«.

Zamika se tudi 5,2 milijonska prenova bližnje depandanse s telovadnico

Direktorica Študentskih domov je ob tem pojasnila, da se zamika tudi 5,2 milijonska prenova bližnje depandanse s telovadnico. Začeti bi se morala letos, a so jim iz Ministrstva za visoko šolstvo, ki je več kot 75-odstotni financer, sporočili, da bo 3,9 milijona evrov na voljo v proračunih za leti 2024 in 2025. »Za eno leto se zardi tega dela, ki ga krije ministrstvo prolongira oziroma postavlja v drugo časovnico. Ne 2023 in 2024, ampak 2024 in 2025«, še dodaja Maja Krajnc Ružič. Še letos pa naj bi vendarle začeli dela v domu podiplomskih študentkov številka 15. Gre za največjo naložbo, ki znaša skoraj 6,5 milijona evrov. Natančna časovnica še ni znana, saj potrebujejo še sklep pristojnega ministrstva, nato bodo objavili razpis za izvajalca del.