Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Kot kaže, bo protitočna obramba letos zaživela pravočasno, javni razpis ministrstva za kmetijstvo je namreč v zaključni fazi. To pa pomeni, da bo obrambo Letalski center Maribor lahko začel izvajati do konca aprila. Kljub temu pa je zagotovljenega denarja še zmeraj veliko manj, kot bi ga potrebovali v za pokritje celovitega protitočnega delovanja.

Za protitočno obrambo je še zmeraj premalo denarja

Ministrstvo za kmetijstvo in občine bodo letos za letalsko obrambo pred točo namenili dobrih 200 tisočakov. To je približno polovico manj, kot bi potrebovali za celotno pokritje približno 140 dnevnega dežurstva posadk, intervencij in materialnih stroškov. V skladu s celostnim ekonomskim izračunom pa bi bilo po besedah vodje protitočne obrambe Darka Kralja za protitočno obrambo treba nameniti približno 1,5 milijona evrov.
Letalski center Maribor pa s protitočno obrambo pokriva tudi veliko večje območje, kot to počnejo tuje protitočne obrambe. Za primerjavo: v Avstriji s 6 letali pokrijejo 1500 kvadratnih kilometrov veliko območje, v Sloveniji pa z enim letalom 3500 kvadratnih kilometrov.
Zato bi, kot pravi Kralj potrebovali še vsaj eno takšno letalo, kot ga imajo, eno dvomotorno letalo za višje letenje in rada. To bi bila naložba, vredna približno 1,5 milijona evrov.
Lanska toča v Črnomlju, ki ni protitočno branjen, pa je samo na objektih povzročila 5 milijonov evrov škode.