Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

20. oktobra 1164 je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini, danes, 856 let kasneje, pa so vsa gospodinjstva drugega največjega slovenskega mesta v nabiralnike prejela Časopis za prijazen Maribor. Občinski brezplačnik naj bi izhajal vsaka dva meseca, naslednja izdaja pa je predvidena decembra.

Uvodna številka je prišla v nabiralnike prav na praznik prve pisne omembe mesta, za 56.536 izvodov pa je občina odštela okrog 25 tisočakov. »Naslednji datum, ki ga lovimo je 3. december, vsekakor pred Miklavževimi prazniki, bi radi prišli z drugo številko«, je pojasnil odgovorni urednik Časopisa za prijazen Maribor Dejan Pušenjak in dodal, da so izpolnili vse tri cilje: »Hoteli smo pokazati, da v Mariboru živijo mnogi pametni in zanimivi ljudje, sogovorniki in avtorji. Hoteli smo biti nek servis meščanom, kar smo izpolnili, žal prek korona epidemije. Naš tretji cilj je bil nekako napravit časopis v katerem bi se mesto lahko srečalo. Teritorialno, geografsko, od Tezna do Kamnice, kot tudi generacijsko«.

»Gre za zloženko s predstavitvijo projektov«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Izdajanje občinskega glasila so pred letom dni z minimalno večino potrdili mariborski svetniki, občinska opozicija in Društvo novinarjev Slovenije pa so bili izrazito proti. »Pričakovali smo časopis za prijazen Maribor in dejansko smo dobili prijazne vsebine, predvsem občini in aktualni oblasti. Dokazuje točno to, na kar smo opozarjali. Gre prej za kak promocijski material občine, za zloženko s predstavitvijo projektov, ne pa za medij, kot ga lahko razumemo v klasičnem smislu«, je poudarila predsednica Društva novinarjev Petra Lesjak Tušek in se dotaknila morebitne sporne prakse. »Da občina v tem primeru, še pred tiskovno konferenco, sama predstavlja enega pomembnejših projektov Center Rotovž. Če bo to princip, bodo mediji v neenakovrednem položaju in se dejansko ustvarja nelojalna konkurenca, na kar smo tudi opozarjali. Pa recimo, da gre v prvem primeru za naključje«.

Kdaj bo občinski brezplačnik dostopen v digitalni obliki, še ni znano, izhajal pa naj bi na dva meseca.