Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi v Podravju se nadaljuje zbiranje humanitarne pomoči za v vojni prizadete Ukrajince, v Mariboru pa so minuli konec tedna nastanili prve družine, ki so pobegnile z vojnega območja. Dve družini sta trenutno nastanjeni v začasnih bivalnih enotah mariborskega Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada, kjer bodo skušali zagotoviti dodatne namestitve za begunce.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na pobudo župana občine Rače - Fram, ene izmed soustanoviteljic Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor, so ta konec tedna zagotovili namestitev za dve mami in otroka, je pojasnila direktorica sklada Irena Španinger: «Ti dve družini sta nastanjeni v naših začasnih bivalnih enotah, so pa zelo srečni, zadovoljni in hvaležni, da smo jim pomagali«.
Ker imajo še nekaj prošenj za namestitev, bodo v prihodnjih dneh za ukrajinske begunce skušali urediti dodatne stanovanjske enote. »V tem trenutku imamo dve enoti, ki sta lahko takoj na razpolago za družine, ki bi morebiti potrebovale pomoč, imamo pa še štiri enote, ki bodo v roku tedna dni usposobljene. Preučujemo pa tudi možnosti vseh naših praznih stanovanj, ki so v takšni fazi, da bi jih lahko z nekimi manjšimi vlaganji hitro usposobili za bivanje«, še dodaja Španingerjeva.

V Rdečem križu prosijo za denarno pomoč, sekretar območnega združenja Maribor Metod Dolinšek pa ob tem poziva: «V Mariboru se že srečujemo s prošnjami za namestitev. Pozivamo tiste, ki so pripravljeni oddati nepremičnine beguncem iz Ukrajine, da se javijo Rdečega križu«.
Z zbiranjem finančne pomoči prizadetim v konfliktu nadaljuje tudi Slovenska Karitas. V Ukrajino so že posredovali doslej zbranih 56 tisoč evrov, začenjajo pa zbirati tudi materialno pomoč – med drugim v humanitarnem skladišču Nadškofijske Karitas Maribor v Ljubljanski ulici 23, in sicer v ponedeljek, sredo in petek med 9.00 in 12.00. Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih vozičkih v trgovskih centrih.