Nagrada Mention 2020 na Salonu francoskih umetnikov v ParizuFoto: Radio Maribor/Gregor Pratneker
Nagrada Mention 2020 na Salonu francoskih umetnikov v ParizuFoto: Radio Maribor/Gregor Pratneker

Društvo likovnih umetnikov Maribor letos praznuje 100. obletnico organizirane likovne dejavnosti v Mariboru, zato z veliko pozornostjo izbirajo umetnike, ki razstavljajo v društveni galeriji. Med izbranimi je tudi mariborski slikar Gregor Pratneker, ki bo do konca meseca razstavljal serijo krajin z naslovom Skozi gozd.

Slikar je krajinam zavezan že dobro desetletje, narava, predvsem pa gozdovi so njegovo zatočišče in prostor navdiha. Likovna dela pogosto nastanejo v naravi, vendar niso njen resnični posnetek. »Slike so moja lastna interpretacija gozda, krajine in so naslikane v nasičenih barvah. Pogosto s čopičem nanašam svetle packe, s čimer upodabljam dežne kaplje ali sneg«, pravi Gregor Pratneker.

Serija Skozi gozd z 18 slikami, večinoma velikega formata v olju na platnu, je preplet krajine z motivi figur, redko človeških, ki jih slikar večinoma naslika s hrbtne strani. Živali so upodobljene pogosteje in od blizu zrejo v gledalca.

Kustosinja razstave Tatjana Pregl Kobe je v spremnem katalogu zapisala, da za mnoge Pratnekerjeve slike velja, da so njegov intimni dialog s samim seboj in simbol slikarjevega pristnega stika z naravo. Gregor Pratneker je za svoja dela dobil več nagrad na mednarodnih razstavah v Parizu. Za sliko Na robu gozda, ki je del razstave, je februarja prejel nagrado Mention na pariškem Salonu francoskih umetnikov.