Na Pošti Slovenije načrtujejo notranjo reorganizacijo strokovnih služb, kjer je zaposlenih malo več kot 500 delavcev. Neuradno naj bi poslovodstvo Pošte Slovenije pripravilo program presežnih delavcev za 104 zaposlene v strokovnih službah.

Tem so danes že začeli vročati odpovedi dozdajšnje pogodbe o zaposlitvi in novo pogodbo, saj bo vsem ponujena možnost prerazporeditve na novo delovno mesto v poštnem prometu. To bo v večini primerov primerljivo z zdajšnim, nekaj pa je takih, za katere je predvidena prerazporeditev na manj plačano delovno mesto. Predvsem ti lahko, če so člani sindikata, pravno pomoč poiščejo tam. Sekretarka Sindikata delavcev prometa in zvez Saška Kiara Kumer pa o možnostih, ki jih imajo, še pravi: "Imajo možnost, da to pogodbo o zaposlitvi sprejmejo in dobijo izplačan del odpravnine, ker so sprejeli, kar jim ne bi bilo treba."

Lahko pa podpis nove pogodbe o zaposlitvi tudi zavrnejo in ostanejo brez zaposlitve. "Ne vpliva pa to na njihovo pravico, da razlog odpovedi izpodbijajo pred delovnim sodiščem," še dodaja Saška Kiara Kumer.

Program presežnih delavcev, ki ga je pripravilo poslovodstvo Pošte Slovenije, sicer ni dobil pozitivnega mnenja socialnih partnerjev. S Pošte Slovenije so pisno sporočili, da je prenova notranje organizacije strokovnih služb del strateškega razvojnega programa in da do uvedbe sprememb le-teh ne morejo komentirati.

Foto: BoBo
Foto: BoBo