Foto: Radio Maribor/Založba Pivec
Foto: Radio Maribor/Založba Pivec

Retorovizor- dnevnik gospodinjca, to je naslov prvega publicistično-esejističnega romana nekdanjega novinarja pri časnikih Delo in Večer Dejana Pušenjaka. V njem pisec v zgodbi o svoji družini razgrne dogajanje v Mariboru in Sloveniji in tudi dogajanje v zakulisju slovenskih medijev.

Dejan Pušenjak v tem avtobiografskem romanu prepleta osebno doživljanje in realno dogajanje v minulih desetletjih in tako opisuje pomembne osebe z različnih področij, ki so oblikovale javno življenje v Mariboru in vsej Sloveniji. S tem se roman uvršča med spominsko esejistično literaturo, ki bralcu z napetim branjem omogoča podoživljanje naše preteklosti. "Avtor predstavi številne osebnosti, ki so zaznamovale politično, kulturno, cerkveno življenje v Mariboru in v Sloveniji, saj je kot novinar spremljal in vrednotil njihovo delo in njihov vpliv na mariborsko in slovensko družbo," pove urednik Založbe Pivec Nino Flisar.

Retrovizor - dnevnik gospodinjca govori tudi o preprostih ljudeh in njihovem življenju, predvsem pa o slovenskih medijih, o lastniških prevzemih, pritiskih in vplivu na uredniško in novinarsko delo. "V knjigi opisujem primer Mateja Raščana, ki je uničil Delo - Revije in je hotel uničiti tudi Večer. Novinarji Večera smo to vedeli, vendar nismo mogli pisati o tem v našem časniku. Večer smo sicer ubranili pred tem, da bi ga Raščan pokopal, vendar smo o tem lahko pisali šele, ko je bil Raščan obsojen," pove Dejan Pušenjak.

Avtor Retrovizorja je vesel številnih pohvalnih odzivov na to njegovo prvo literarno delo, ki odstira tudi zakulisje medijskega prostora, saj mu to daje moč za nadaljevanje novinarskega dela v taki literarni obliki.