Glasbeno komična drama Amadeus Petra Shafferja v režiji Aleksandra Popovskega v izvedbi Drama SNG Maribor Foto: MMC RTV SLO/ARHIV SNG Maribor
Glasbeno komična drama Amadeus Petra Shafferja v režiji Aleksandra Popovskega v izvedbi Drama SNG Maribor Foto: MMC RTV SLO/ARHIV SNG Maribor

Drama Amadeus Petra Shafferja temelji na izmišljeni zgodbi o rivalstvu med skladateljema, genialnim Mozartom in delavnim Salierijem. Svetovni javnosti jo je v filmu leta 1984 predstavil režiser Miloš Forman. Gledališko predstavo Amadeus postavlja na mariborski dramski oder umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski, nadušen nad filmom in izjemnim Shafferjevem tekstom z odličnimi opisi psiholoških značilnosti oseb, duhovitimi dialogi in dramskimi zapleti o življenju in ustvarjanju obeh skladateljev.

» Shaffer je napisal zelo lepo zgodbo o umetnosti, umetnikih, etiki, bogu in genialnem Mozartu«, pravi režiser Aleksandar Popovski, ki v gledališki predstavi sledi dramskemu besedilu.

Zgodbo pripoveduje utrujeni Salieri v pozni starosti, igra ga Aleš Valič, Salierijevi spomini pa se prepletajo s prizori iz vsakdanjega življenja glasbenega genija Mozarta, ki ga upodablja Žan Koprivnik in v predstavi pokaže tudi svoj glasbeni potencial, saj na odru tudi izvaja Mozartova dela na klavirju.

Režiser je v predstavo vključil nekaj velikih Mozartovih del, med njimi Beg iz Seraja, Figarovo svatbo, Čarobno piščal in Rekviem. Nekaj jih na odru uprizorita sopranistka Katarina Barbara Krnjak in pianistka Sofia Ticchi.

Barvite kostume, ki pričarajo desetletja druge polovice 18. stoletja, čas Mozartovega življenja, je oblikovala Marita Ćopo, sceno Vanja Magić, koreografinja je Rosana Hribar.
Mariborski dramski ansambel bo predstavo Amadeus, s katero v tukajšnji drami zaokrožujejo to gledališko sezono, znova uprizoril v petek, 26. aprila ob 20.uri, sledijo ponovitve 6. in 7. maja.