Foto: BoBo
Foto: BoBo

V občinah Duplek in Sveta Ana naj bi še letos začeli gradnjo manjših domov za starejše, sicer zunanjih enot mariborskega doma Danice Vogrinec. Vodstvo zavoda poudarja, da gre za pomembna projekta za lokalno skupnost, znova pa opozarja na vse bolj pereč kadrovski primanjkljaj in zelo verjetno podražitev storitev.

Občini Duplek in Sveta Ana sta kot manjšinska sofinancerja zagotovili zemljišča in gradbeno dovoljenje, kot pravi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič pa bo večinski, več kot 90-odstotni delež za gradnjo prispevala država na podlagi razpisa ministrstva za delo: «Ta trenutek lahko napovem izvedbo razpisa v poletnem času, kar pomeni, da bi s predvideno dinamiko del naj bi se operativno-gradbena dela začela izvajati že v letošnjem letu, glavnina pa v letu 2024«. Obe sodobni enoti, ki sta tudi arhitekturno prilagojeni starejšim, naj bi v uporabo predali v začetku leta 2025. V Sveti Ani bodo zgradili enoto s 35 posteljami in dnevnim varstvom, vrednost investicije pa je ocenjena na 5 milijonov in pol evrov. Kot dodaja Slavič se je projekt podražil za 10 odstotkov, za dom v centru Spodnjega Dupleka s 60 posteljami in večgeneracijskim centrom pa bo treba odšteti približno dva milijona več. »Po zadnjih projektantskih ocenah se je zaradi vseh podražitev, ki smo jih priča, investicija v Dupleku podražila na približno 9 milijonov evrov«, dodaja in ob tem Slavič izpostavlja, da gre za pomembno pridobitev za starejše v lokalnem okolju.

Velik problem predstavljajo kadri

Zaveda pa se, da bo največji problem zagotovitev kadra. Tudi zaradi trenutnih potez sosednjih držav: »Avstrija je včeraj izdala celo knjižico Živeti v Sloveniji in delati v Avstriji. In jaz mislim, da je zdaj res trenutek, ko morajo zagoreti rdeče lučke po vseh vladnih uradih. Začeli je treba iskati rešitve, kako se zoperstavit migracijam in pretoku delovne sile v smeri proti severu«.
Ob tem pa direktor Doma Danice Vogrinec še dodaja, da bodo v javnih domovih za starejše morali ob polletju podražiti storitve. Za koliko, pa je odvisno od napovedanega zniževanja refundacij iz državnega proračuna za povečane stroške.

Prisluhnite Radijski tribuni, v kateri je ob investicijah in kadrih tekla beseda tudi o novem projektu Spet fit - gre za brezplačen tritedenski program rehabilitacije, namenjen osebam, ki jim je zaradi posledic bolezni ali poškodbe začasno okrnjena samostojnost bivanja v domačem okolju. Prijave sprejemajo do septembra!!!

Projekt Spet fit Doma Danice Vogrinec