Tone Partljič praznuje 80. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO
Tone Partljič praznuje 80. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO

Pisatelj Tone Partljič, eden najbolj priljubljenih in branih slovenskih avtorjev starejše generacije, ki jo močno zaznamoval naš literarni prostor, praznuje danes 80. rojstni dan. Pisatelj, ki v mnogih delih z veliko ljubeznijo pripoveduje o Mariboru in njegovih prebivalcih, pravi, da je pisanje zanj največja sreča.

Literarni opus Toneta Partljiča je bogat in zelo raznolik, saj obsega drame in komedije, prozo, vključno z romani, radijske in televizijske igre, filmske scenarije. Film Moj ata socialistični kulak nasmeje tudi mlajše generacije, smeh in solze vzbujajo njegove komedije, več kot 30 jih je, pa romani z zgodbami o njemu ljubih krajih in prebivalcih.

V zgodbah Pasja ulica in romanih Ljudje iz Maribora in Sebastijan in most pripoveduje z veliko ljubeznijo o Mariboru in njegovih posebnežih, znanih in manj znanih osebnostih mesta. V mariborskem gledališču so ob lanski 100. obletnici uprizorili po motivih iz njegovih del predstavo Mostovi in bogovi Partljiču v poklon. Zadnji avtorjev roman, Pesnica, pa je topel poklon njegovemu očetu in rojstnem kraju Pesnica. O tem, kako brana so Partljičeva dela, priča, da je treba na roman Pesnica v knjižnici čakati več mesecev.

"Brati in pisati je več kot življenjsko poslanstvo," je v enem od intervjujev, ki jih hranimo v naši hiši, dejal pisatelj in dodal: "Za zdaj ne razmišljam, da bi prenehal z branjem in pisanjem. To je zame največja sreča. To je Tone Partljič."

Za obsežno literarno ustvarjanje je Tone Partljič prejel več nagrad, med njimi Glazerjevo nagrado za življenjsko delo v svojem Mariboru in veliko Prešernovo nagrado, to je najvišjo državno nagrado na področju umetnosti. Partljič je takrat povedal, da je ponosen, da dobiva nagrado komediograf in da bi se morali v slovenskih gledališčih več smejati. Ob branju Partljičevih del spoznavamo človeka in naše življenje in se lahko smejemo in jočemo hkrati.