Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Intervencijski zakon, s katerim želi vlada zajeziti usihanje gospodarstva in obdržati delovna mesta predvideva tudi pomoč samozaposlenim v kulturi. Vendar so predstavniki kulturnih organizacij in številni samozaposleni, tudi v Mariboru, kritični do zakonskih rešitev in pozivajo vlado, naj jih v drugem svežnju ukrepov popravi.

Mariborčan Žigra Brdnik, filmski kritik, je v zadnjih dveh mesecih izgubil 80 odstotkov načrtovanih projektov in prihodkov. Pravi, da se bo prijavil za mesečni temeljni dohodek, ki ga ponuja vlada, vendar še čaka na natančnejša pojasnila. Zakon je zelo nejasen, birokratski, predvideva preveč dokazil, hkrati pa ne upošteva, da večina kulturnikov prejema plačilo za več mesečno delo z velikimi zamiki , še pove in se sprašuje: " Kateri datum bo upoštevala država ? Datum opravljene storitve, izdanega računa ali priliva prihodka na račun« ?

"Pisci zakona očitno ne vedo, da veliko samozaposlenih v kulturi komaj zasluži za minimalno plačo in da mnogi živijo pod pragom revščine, kar je zlahka preverljivo, hkrati pa država uvaja nove birokratske kriterije in omejitve", je kritična producentka Mojca Zupanič.

Multimedijski umetnik Miha Horvat pa pravi: Očitno je napočil čas, da se tudi samozaposleni v kulturi povežejo v trajnejša sidnikalna zdrurženja".

Pristojni na različnih ministrstvih, ne le na kulturnem, bi morali v tem času nujno prisluhniti najranljivejšim skupinam in tudi zanje pripraviti primerne oblike pomoči, da bodo samozaposleni, ki prav tako prispevajo v državni proračun preživeli, poudarjajo sogovorniki.