Impol TLM Šibenik Foto: Natalija Sinkovič/Impol
Impol TLM Šibenik Foto: Natalija Sinkovič/Impol

Slovenskobistriška skupina Impol je včeraj v Šibeniku, v svoji hčerinski družbi TLM, slovesno odprla novo proizvodno linijo Salico, ki bo proizvodnjo izdelkov usmerila v avtomobilsko industrijo, kjer je danes in se obeta tudi v prihodnosti stabilno in rastoče povpraševanje.
Naložba v novo razrezno linijo je vredna 6,5 milijona evrov. Z njo Impol širi svojo produktno sposobnost, zatrjuje predstavnik skupine Impol Tomaž Smolar in dodaja, da bo Impol dobršen del izdelkov prodal "kot izdelke z višjo dodano vrednostjo, saj gre za izdelke, ki so posebej razviti za avtomobilske proizvajalce. gre za posebne zlitine, ki jih razvijamo skupaj s proizvajalcem po zaščitenih postopkih in povišano stopnjo varnosti. S takimi izdelki se omogoča tudi boljše poslovanje, s tem pa tudi bolj dinamičen razvoj aluminijske predelave." Ob zagonu nove linije so podelili tudi certifikat EN9100, ki pomeni vstop Impola v letalsko industrijo. "To pa je korak višje k še višjim varnostim naših izdelkov, še več inženiringa je vključenega, še več preiskav in certificiranja izdelkov in še višje dodane vrednosti na tono izdelka se dosega v letalski industriji," še poudarja Smolar.

Tomaž Smolar Foto: Natalija Sinkovič/Impol
Tomaž Smolar Foto: Natalija Sinkovič/Impol

Dogodka, ki simbolizira prehod skupine Impol v novo obdobje ustvarjanja višje dodane vrednosti, so se udeležili slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in državni sekretar hrvaškega ministrstva za gospodarstvo Mario Antonić, slovenska veleposlanica na Hrvaškem Smiljana Knez, župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar in številni drugi predstavniki.

Področje valjarništva znotraj skupine Impol je v zadnjih dveh desetletjih močno raslo

»Področje valjarništva znotraj skupine Impol je v zadnjih dveh desetletjih močno raslo. Začelo se je leta 2002 z nakupom družbe Impol-Seval, ki je danes ena nauspešnejših srbskih družb. Program smo še dodatno nadgradili leta 2016 z ustanovitvijo družbe Impol-TLM in nakupom proizvodnih kapacitet nekdanje družbe TLM Aluminium. S tem osvajamo ekonomijo obsega in tako postajamo vse konkurenčnejši na aluminijskem trgu valjanih izdelkov. Valjarništvo količinsko predstavlja največji delež, in sicer kar 62 odstotkov proizvodnega programa skupine Impol. Nadaljno pot smo si začrtali v prestrukturiranju programa v smeri proizvodnje zahtevnejših izdelkov, namenjenih avtomobilski industriji, kjer zaznavamo velik tržni potencial. Da bi uspešno zadovoljili potrebe teh kupcev, bomo morali še nadgraditi naše livne kapacitete in povsem stabilizirati kakovost izdelkov. K temu bo pripomogla tudi nova razrezna linija Salico, s katero bomo tudi povečali svoj asortiman izdelkov,« je povedal glavni izvršni direktor skupine Impol Andrej Kolmanič.

Impol več kot 90 % prodaje doseže na tujih trgih

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek Foto: Natalija Sinkovič/Impol
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek Foto: Natalija Sinkovič/Impol

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob tej priložnosti izpostavil: “Vesel sem, da izhodne investicije skupine Impol pomembno pripomorejo h krepitvi slovenskih izhodnih investicij v tujini. Te so namreč najvišja oblika internacionalizacije gospodarstva.” Poudaril je, da je Skupina Impol eden od ključnih nosilcev gospodarskega razvoja Slovenije: “Gre za 5. največjega izvoznika, ki preko 90 odstotkov prodaje doseže na tujih trgih. Svojo konkurenčnost nenehno krepi preko iskanja novih priložnosti in novih trgov, širitve prodajnih programov ter nenazadnje, preko nenehnega vlaganja v raziskave, razvoj in inovacije.”

Slovenija proizvede največ aluminijskih izdelkov na prebivalca na svetu

Metalurgija je za Slovenijo strateškega pomena. Skupina Impol v zadnjih 30 letih konstantno raste, v treh desetletjih ji je uspelo petkratno povečati obseg prodaje. Leta 2018 so proizvedli 250.000 ton izdelkov in ustvarili 727,6 milijona evrov prometa, s čemer so se na lestvici največjih slovenskih izvoznikov povzpeli na peto mesto.
»Dodana vrednost po zaposlenem znotraj skupine Impol v letu 2018 je znašala 53.500 EUR, kar je za slovenski nivo zadovoljivo, vendar hkrati moramo vedeti, da naši konkurenti iz zahoda dosegajo dvakrat boljše rezultate. Eden ključnih dejavnikov uspeha na tem področju so inovativni materiali in izdelki, v katerih se akumulira obsežno strokovno znanje. Znanja nam ne manjka, potrebujemo pa ustrezne pogoje, da ga bomo lahko ustrezno unovčili,” je poudaril Andrej Kolmanič.

»Ob popolni sanaciji tople valjarne, ki je eden najpomembnejših strojev v celotni skupini Impol smo izpeljali še številne druge projekte. Naredili smo popolno obnovo hladne valjarne, prešli na zemeljski plin na homogenizacijskih pečeh, avtomatizirali peči, postavili novo livno talilno peč in dobavili še nekaj manjših strojev. Skupna vlaganja skupine Impol v Impol-TLM so presegla znesek 100 mio EUR ali 700 mio KUN,« je povedala direktorica Impola-TLM Marjana Lažeta.

Impol-TLM trenutno zaposluje 420 ljudi, načrtujejo pa tudi dodatne investicije

Zgodba investicij pa se ne ustavlja tukaj. Za potrebe stabilnih dobav vhodne surovine pričenjamo s projektom širitve livnih kapacitet, s čemer bomo ob povečanju kapacitet litja tudi razširili zlitinski program. Posebno pozornost bomo namenili zlitinam serije 2000 in 6000, po katerih največ povprašuje avtomobilska industrija. Ocenjena vrednost investicije je 25 milijonov eur. Načrtujemo, da bomo novo livarno zagnali že v začetku leta 2021,« je napovedala Marjana Lažeta in izpostavila, da se pri poslovanju srečujejo tudi s številnimi izzivi: »Danes se borimo z iskanjem ustrezno usposobljenega kadra in tudi ustreznih zunanjih izvajalcev, saj obojega v lokalnem okolju močno primanjkuje. Zelo si želimo, da bomo s skupnimi močmi povrnili industriji svoj nekdanji sijaj in da bo Impol-TLM prepoznan kot pomemben partner v lokalnem okolju Šibenika in tudi na nacionalnem nivoju Hrvaške«.

Foto: Natalija Sinkovič/Impol
Foto: Natalija Sinkovič/Impol