Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

31 od 45 svetnikov mariborskega mestnega sveta je na župana Saša Arsenoviča naslovilo skupno izjavo, v kateri opozarjajo na njegovo nesprejemljivo samovoljo oziroma neizvajanje sklepov mestnega sveta. Od županstva zahtevajo tudi predstavitev realnega stanja občinskih financ in vpogled v dokumentacijo o domnevnih hujših kršitvah pravic zaposlenim na občini. Na odziv županstva še čakamo.

Izjavo je podpisalo sedem svetniških skupin razen liste Arsenovič za Maribor, NSi in neodvisne liste gasilcev, osrednji razlog pa je neizvrševanje proračuna, kot v primeru ukinitve razpisa za štipendije dijakov in študentov. Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti: »Mestna občina Maribor ni njegovo privatno podjetje, kjer se lahko on odloča, kot mu paše. Mariborska občina je podjetje vse nas, v občini veljajo pravila«.
Ob tem zahtevajo pojasnila o finančnem stanju mariborske občine, čimprejšnjo sejo z rebalansom proračuna in časovnico sprejemanja proračuna za prihodnje leto.
»Jaz mislim, da so na občini zelo zašli. V ponedeljek je župan na koordinaciji svetniških skupin povedal, da imajo dovolj sredstev za plače le še za dva meseca«, dodaja Divjak Mirnikova, Karin Jurše iz Gibanja Svoboda pa napoveduje: »Na nadzorni odbor bomo poslali zahtevo za nadzor zakonitosti pri poslovanju mestne uprave in župana. Ker ne izvršuje tega, kar je občinski svet sprejel. Se pravi, govorimo o odloku o proračunu«.

Vodja svetniške skupine SDS Milan Mikl, pojasnila pričakuje že na popočitniški seji, če odziva ne bo pa zatrjuje: »Naš predlog bo obstrukcija sej. In to tako dolgo, dokler se ne bomo seznanili z dejanskim razrezom stanja, z likvidnostjo občine«.
31 mariborski svetnikov zahteva tudi razveljavitev neuresničenih oziroma sprejem novih sklepov, obenem pa vpogled v celotno gradivo o domnevnem mobingu podžupana Sama Petra Medveda in vodje kabineta Jelke Vrečko.

Radijska tribuna o zahtevah svetnikov. Prisluhnite pogovoru z Milanom Miklom, Karin Jurše, Lidijo Divjak Mirnik in Tjašo Gojkovič!!!

Mariborski svetniki terjajo odgovore o finančnem stanju občine