Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes je bil na mariborskem okrožnem sodišču predobravnavni narok zoper več nekdanjih vodilnih Nove KBM zaradi spornih nepremičninskih poslov na Hrvaškem. Ti naj bi banki povzročili za 25 milijonov evrov škode. Skupaj je v tej zadevi obtoženih 11 slovenskih in hrvaških državljanov. Štirje so se o krivdi izrekli danes, preostali pa se bodo jutri, ko se bo predobravnavni narok nadaljeval.

Med letoma 2006 in 2009 naj bi takrat druga največja slovenska banka manjšim hrvaškim podjetjem najprej posodila denar za nakup zemljišč, nato pa ta ista podjetja preko svoje hrvaške družbe Multuconsult prevzela. Na ta način je banka zemljišča preplačala, je prepričana državna tožilka Mojca Petan Žura: "Očita se jim, da so sodelovali pri financiranju nepremičnin, ki so bile dejansko 25 milijonov manj vredne."

Obtožnici so danes prisluhnili nekdanji predsednik uprave Nove KBM Matjaž Kovačič, nekdanja članica uprave Manja Skernišak in nekdanji direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica. Vsi so se izrekli za nedolžne, Kovačič pa meni, da je obtožnica neutemeljena: "Naj bi pridobivali nekomu milijone in milijone, ne povejo pa ne kako, ne zakaj in seveda tudi mi nismo imeli nič od tega."

Danes se je predobravnavnega naroka udeležil tudi nekdanji prvi mož KBM Leasinga Boris Cekov, ki je pred oktobra razpisanim predobravnavnim narokom z državnim tožilstvom sklenim sporazum o priznanju krivde. Ker je sodišče sporazum zavrnilo, se je danes štelo, da obtoženi krivde ne priznava. Sicer pa so obrambe zahtevale izločitev dokazov iz bančnih strežnikov, ker da so bili pridobljeni nezakonito. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar: "Obdolženim, ki so bili uporabniki teh strežnikov, teh računalnikov, ni bila dana možnost, da bi bili navzoči pri teh preiskavah."

Če bo sodišče ugodilo zahtevi obramb, se bo morala izločiti tudi sodnica Andreja Lukeš, ker se je s temi dokazi seznanila. Še pred tem pa se bodo o krivdi na jutrišnjem nadaljevanju predobravnavnega naroka izrekli preostali obtoženi v tej zadevi.

Nakupi NKBM na Hrvaškem Foto: RTV Slovenija
Nakupi NKBM na Hrvaškem Foto: RTV Slovenija