Foto: BoBo
Foto: BoBo

Število primerov okužbe s koronavirusom se zmanjšuje, včeraj so potrdili 7122 novih primerov. V bolnišnicah se zaradi covida zdravi 427 ljudi, 114 na intenzivni negi. Umrlo je 22 bolnikov s covidom. Zgodaj popoldne se je na Brdu pri Kranju začel sestanek ministra za zdravje Janeza Poklukarja s strokovno skupino za covid-19 in predstavniki zdravstva o sproščanju ukrepov. Pričakovati je postopno sproščanje, previdnost pri tem pa svetujejo tudi epidemiologi in zdravstveni delavci.

V zdravstvu, socialnem varstvu in šolstvu naj bi do sproščanja prišlo najpozneje, po napovedih prvi korak pri sproščanju občutili v trgovinski dejavnosti. Dovoljenih naj bi bilo več kupcev na kvadratni meter površine, v igri je tudi odprava pogoja PCT v določenih trgovinah. Pri izhodni strategiji pa je sicer najpomembneje, da javnega življenja ne sprostimo prehitro, pravi predstojnik mariborske enote NIJZ Zoran Simonović: »Predvsem zaradi tega, da ne bi z nekim prehitrim sproščanjem vseh ukrepov prišli do trenutka, ko bi imeli spet porast števila okuženih«.
V mariborskem UKC-ju se še vedno borijo s kadrovskim primanjkljajem, število covidnih bolnikov pa je vse prej kot zanemarljivo. »V naši ustanovi je danes še zmeraj več kot 170 covid pozitivnih pacientov. Stališče UKC MB je, da želimo da bi bilo sproščanje postopno in da ne bi prišlo do nagiba krivulje navzgor«, poudarja strokovni direktor mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, postopnost pa zagovarja tudi prvi mož Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik in dodaja, da so dejavnosti v zaprtih prostorih so še vedno najbolj izpostavljene. Završnik je ob tem opozoril tudi na več kot polovični upad zanimanja za cepljenje v dveh tednih: »Približno pred 14 dnevi smo beležili od 1700 do 2000 cepljenj na teden, prevladuje seveda poživitveni odmerek, pred 14 dnevi pa smo imeli 187 prvih odmerkov. Minuli teden je bilo teh cepljenj manj. Bilo je 807 cepljenj, od tega s prvim odmerkov 57. Zaključek tega je, da interes ni ugasnil, seveda pa je uplahnil«.

Prisluhnite Radijski tribuni na temo postopnega sproščanja ukrepov!!!!

Radijska tribuna