V ponedeljek se bodo sprostili tudi omejitveni ukrepi na fakultetah in srednjih šolah. Slednje bodo delovale po modelu B, študentje pa bodo znova lahko predavanja v celoti poslušali v živo. Glede obšolskih dejavnosti ni sprememb in še vedno ostajajo omejena.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tako kot se je šolsko leto za srednješolce začelo, se bo, kot kaže, tudi končalo. V srednjih šolah po zadnji sprostitvi velja model B, kar pomeni, da bodo v klopi lahko sedli prav vsi dijaki. Ravnatelj mariborske prve gimnazije Herman Pušnik: "Tako, da bodo v šoli vsi dijaki in dijakinje hkrati, od prvega do četrtega letnika. Res pa, da bodo maturantke in maturantje v šoli samo še en teden, preden se zanje zaključi to šolsko leto oz. pouk in se zanje začenjajo vse ostale obveznosti v zvezi z maturo. " Prilagoditev pri izvedbi mature ni, poteka po že znanih pravilih.

V šoli pa je treba upoštevati tudi omejitve, ki so določene s priporočili, oziroma tiste, ki se nanašajo na vzdrževanje higienskih pravil in izvajanje preventivnih ukrepov. Pušnik ob tem dodaja, da: "Za njih ni pomembno samo to, da pridejo v šolo, da bodo lahko opravili pouk, ampak tudi vse ostalo, kar je vezano na šolsko delo. Veselimo se, da bodo lahko spremljali vse ostale šolske aktivnosti, česar na daljavo nismo mogli nuditi in uresničiti."

Obšolske dejavnosti pa bodo lahko zaživele šele po modelu A. Tudi na fakultetah in višjih strokovnih šolah je v celoti omogočena izvedba predavanj v živo. Glede nošenja zaščitnih mask in testiranja zaposlenih ni sprememb, v veljavi ostajajo tudi drugi splošni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa.