Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

V zdravstvenih domovih, bolnišnicah, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah danes do 22.00 stavkajo, saj sindikati na včerajšnjih pogajanjih z vladno stranjo niso zbližali stališč glede zahtev po zvišanju plač in popravkov normativov in standardov. Odpovedane so vse nenujne storitve.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Danes stavka okrog 50 tisoč zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, v mariborskem UKC-ju pa so se stavkajoči med 10-to in 11-to zbrali na dvorišču. »Želimo opozoriti predvsem na razlike. Naši tehniki, ki pridejo po šoli v službo, mu mora do minimalca še država doplačat. To je žalostno«, je povedala ena izmed zaposlenih, vzdrževalec v mariborskem UKC pa je dodal: «V bolbici sem 14 let in sem uvrščen v 23. plačni razred, začel pa sem s 17.razredom«.
Bolniki stavke niso občutili. »Imela sem terapijo po zlomu roke in zaenkrat nisem nič občutila. Delajo normalno«, je dejala ena izmed pacientk.

Tudi v mariborskem Zdravstvenem domu je v ospredju le nujna obravnava, pa je dodal eden od tamkajšnjih sindikalistov Aleksander Jus: «Ne delajo preventivne dejavnosti, ne dela fizioterapija, obravnavajo se tiste akutne zadeve, tudi laboratorij, če ima kdo napotnico nujno, dela nujna medicinska pomoč, hkrati se izvaja testiranje in cepljenje. Vse ostalo pa se je danes prilagodilo«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Centri za socialno delo zagotavljajo le nujno prvo socialno pomoč, vsi socialnovarstveni in posebni zavodi pa delajo kot ob nedeljah. Fizioterapevtka in članica Mojca Lipnik iz Doma pod gorco: «Temeljne zahteve so dvig plač v J skupini, in v zdravstvu v E in F, ki smo bili prejšnjič izvzeti. Druga pa je nujen dvig normativov in standardov, za kar se prizadevamo že nekaj let«. Lekarne so med 10.00 in 16.00 zaprte, odprte se le dežurne enote, in to po nedeljskem delovnem času. »Zaprto je. To je groza«, je dejal ena izmed strank, ki je prišla po 10.00, medtem ko je stranka, ki je prišla tik pred zaprtjem dejala, da »stavka za lekarnarje ni potrebna, za tiste z najnižjimi plačami pa ja. Sploh za skupino J, ki jo vsi pozabijo«.
Stavka bo trajala do 22-ih, če bo treba, jo bodo tudi zaostrovali, pa še sporočajo sindikati.