Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na vseh treh javnih univerzah so danes stavkali, odpadle so vse oblike pedagoškega in raziskovalnega procesa, zaprti so referati in knjižnice. Vodstvo sindikata Univerze v Mariboru je na opoldanski novinarski konferenci ponovilo osrednje stavkovne zahteve, ob tem pa opozorilo na mačehovski odnos vlade in pristojnega ministrstva.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na mariborski univerzi je danes stavkala večina zaposlenih na fakultetah, v knjižnici, študentskih domovih in rektoratu, izjemoma so izvedli le nekatere izpite in klinične vaje, ki jih ni bilo mogoče odpovedati, je povedal predsednik sindikata Univerze v Mariboru Andrej Vogrin. Temeljne zahteve visokošolskega sindikata so uskladitev plač z inflacijo, odprava preteklih plačnih krivic in vključitev vseh zaposlenih, tudi raziskovalcev in plačne skupine J, v eno kolektivno pogodbo. Vogrin je ob tem opozoril, da so pogajanja po prvi stavki, marca lani, zašla v slepo ulico: «Po enem letu ugotavljamo, da nam ne preostane drugega, kot da stavkamo«.

«Dovolj imamo ignorance vlade«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Generalna sekretarka sindikata Univerze v Mariboru Marija Javornik je pojasnila, zakaj stavkajo: «Zato ker imamo dovolj ignorance vlade in dejstva, da je ob tem, da so na referendumu izglasovali posebno ministrstvo za visoko šolstvo, zdaj njihov položaj še slabši. Imamo občutek, da ministra pravzaprav ni«. V sindikatu Univerze v Mariboru še zatrjujejo, da Univerza ni podjetje in pričakujejo, da jih bo vlada povabila na pogovore. V nasprotnem primeru pa sta za sredino junija določena dodatna stavkovna dneva.

Odziv pristojnega ministra Papiča

Stavko podpirata rektorja univerz v Ljubljani in Mariboru, dekani, Študentska organizacija Slovenije in študentje. Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je poudaril, da obžaluje, da je do stavke prišlo oziroma da je sam ne razume, saj so tekom pogajanj uspeli dogovoriti večino neplačnih zahtev, da pa je že od vsega začetka jasno, da se plačne zahteve rešujejo na ravni krovne pogajalske skupine.